DODIK: Bošnjački lideri žele Srbe da vide ponižene i dotučene!
Foto: RTRS

zajedno u dobranu interesa RS

DODIK: Bošnjački lideri žele Srbe da vide ponižene i dotučene!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao sve iz RS, i vlast i opoziciju, da se okupe oko odbrane interesa RS, koja najavu boŠnjackih lidera o reviziji tužbe mora da shvati kao poruku celokupnom srpskom narodu.

"Ovo je antisrpsko održavanje lažne predstave o genocidnosti Srba i moramo da to "skinemo", ne zbog nas samih danas i ove generacije, nego zbog budućih generacija našeg naroda koji će živeti ovde, pa i u celom svetu", istakao je Dodik.

On je rekao da je u četvrtak obavio razgovor sa većinom lidera iz RS u nastojanju da se izgradi atmosfera politickog zajedniŠtva, nakon odluke politiČkog Sarajeva o reviziji presude po tužbi protiv Srbije, te dodao da je zbog toga važno i održavanje posebne sednice Narodne skupštine koja je dobro mesto da se artikulišu stavovi za jedinstveno delovanje.

"Ostalo je da nastavimo taj razgovor i da se u ponedeljak čcujemo u još jednom krugu i da vidimo da nešto pre posebne sednice Narodne skupštine Srpske modeliramo politički okvir za delovanje svih iz Srpske", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Dodik je rekao i da bošnjački lideri žele da vide Srbe "ponižene i dotučene", što ne može biti poziv za bilo kakvu saradnju, i naveo i da Srbija mora da shvati da Bošnjaci i političko Sarajevo nisu BiH, kao i da je BiH, koja se u Srbiji predstavlja preko Izetbegovića, u stvari, samo nekoliko kantona Federacije BiH pod političkom kontrolom lidera SDA.

"Srbija nema problem sa Republikom Srpskom, koja je 49 odsto teritorije BiH, nema problem ni sa kantonima gde živi hrvatski narod. Srbija ima problem isključivo sa kantonima koje predstavlja Izetbegović, a ta BiH koju on predstavlja - ne postoji", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, u pravnom smislu su mali dometi te odluke, koju su bošnjački lideri doneli na savetovanju u Sarajevu, na inicijativu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i da treba očekivati da nadležni sud to odbije, ali da "politički i moralno" isključuje bilo kakvu platformu građenja poverenja u BiH.

Kako je ocenio, sada je potpuno jasno da je političko Sarajevo antisrpsko.

"Nije samo reč o lažnoj priči o tužbi, koja nije ni legalna ni legitimna, nego o potrebi političkog Sarajeva da se okupi kako bi Srbima nanelo štetu, makar i minimalnu", rekao je Dodik i dodao da je "to društvo za sukobe", koje se juče okupilo u Sarajevu, apsolutno "na fonu bošnjačko-muslimanske politike iz ranih devedesetih godina prošlog veka".

Dodik je kazao i da to mora biti nauk za one Srbe u BiH koji još veruju u saradnju i naveo da Srbi moraju da naprave novi pristup odnosima u BiH, i da izgube svaku iluziju o postojanju mogućnosti korektnog pristupa "prema njima". "Moramo se vratiti bazično Republici Srpskoj, njenoj snazi i njenim pravima, okupljati se u Srpskoj... Poštujemo dejtonski okvir i nemamo razloga da poštujemo bilo šta drugo", rekao je Dodik.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track