DODIK: Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan
Foto: Dado Đilas

Nema odgađanja

DODIK: Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan 25. septembra, bez obzira na poziv Saveta za primenu mira (PIK) u BiH vlastima tog entiteta da odustanu od referenduma.

"Ne može, 25. septembra je referendum i nema odgađanja. Ako nam ne daju (biračke) spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba brinuti o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan", kazao je Dodik.

On tvrdi da RS ne čini ništa što bi moglo ugroziti mir, ističući da poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost.

"Nikakve priče o secesiji nema", dodao je Dodik. Komentarišući zaključak PIK-a, on je ocenio da stav Saveta za primenu mira "odražava političke podrške kiminalu koje su činili visoki predstavnici, od prvog do danas".

"To je urađeno ad hoc. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovde", kazao je predsednik RS.

Još je kazao da su u zaključku PIK-a "sublimirane izjave (predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SDA) Bakira Izetbegovića, dodavši da PIK deluje "u funkciji provođenja bošnjačke politike".

Upitan šta će se desiti posle 25. septembra i šta će Republika Srpska uraditi s rezultatima referenduma, jer je Vlada RS u pismu upućenom PIK-u navela da "rezultati referenduma nisu obavezujući", Dodik je odgovorio se "nigde nije desilo da se referendum sprovede, a da ne obaveže političke strukture".

"Nakon referenduma ćemo ući u parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIK hteo koristiti sednicu da smiri situaciju, to je trebalo da uradi pre donošenja odluke Ustavnog suda RS. Pisaće '9. januar Dan državnosti Republike Srpske'. Pozdravljam (srpski član Predsedništva BiH Mladen) Ivanićev predlog", naveo je on.

On je odbacio tvrdnje da iza svega stoji njegov dogovor sa Izetbegovićem zbog predstojećih lokalnih izbora.

"To su spekulanti koji sede u Sarajevu. Sreli smo se samo oko mehanizma koordinacije. Sarajevski đilkoši uvek nešto nađu da pričaju", ocenio je on.

Dodik je dalje rekao da političari u RS pokazuju da nisu otuđena politička elita, kako ih nazivaju."Pitaćemo narod o 9. januaru i otići u parlament. Imamo praznik Hrvata, 1. mart ne slavi nijedan Srbin, a tu niko ne priča o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track