DODIK PORUČIO KOLINDI: Izvor nestabilnosti je u drugom entitetu!
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

ODGOVOR KITAROVIĆEVOJ

DODIK PORUČIO KOLINDI: Izvor nestabilnosti je u drugom entitetu!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "ceni" zabrinutost hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović za mir u BiH, ali je konstatovao da ona komentariše važne istorijske činjenice sa kojima je, kako je rekao, propustila da se upozna.

Predsednik RS je podsetio da je Hrvatska, baš kao i Srbija, jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stoga i hrvatska predsednica, kaže, ima puno pravo da o BiH govori iz ugla očuvanja sporazuma kojim je BiH 1995. godine sastavljena i tu se u potpunosti slaže sa njom.

"“Ali izvor nestabilnosti je u drugom entitetu", istakao je Dodik, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu. Dodik je ukazao da 9. januar nije falsifikat, nego originalan datum kada je 1992. godine proglašena Republika Srpska, koja je Dejtonu dobila međunarodno priznanje.

"I Federacija BiH, drugi deo BiH, nije stvorena u Dejtonu, već je kao autentičan američki spoljnopolitički projekat stvorena u Vašingtonu 1994. godine. Dakle, oba entiteta su bila realnost i pre Dejtonske konferencije", podsetio je predsednik Srpske.

Bio bi, kazao je, zahvalan Kitarovićevoj da se u svojim budućim susretima sa svetskim liderima, kada govori o BiH, osvrne i na tu činjenicu, kao i na pretnju od radikalnih islamskih grupa, kojih se nije setila u svom nastupu.

"Od referenduma u Republici Srpskoj nije stradao niko, niti će, a od radikalnih islamskih grupa dnevno u svetu gine na stotine ljudi. Zato pozivam predsednicu Hrvatske da se ne plaši demokratskog izražavanja volje jednog naroda, jer, kako nedavno i sama reče, veliki broj ratnika islama vraća se u BiH, i to je ono čega treba da se plaši celi region", poručio je Dodik.

BONUS VIDEO - Ovako je RS uz pesmu proslavila praznik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track