DODIK: Tužilaštvo i Sud BiH služe Izetbegoviću za likvidaciju neistomišljenika!
Foto: Printscreen Sputnjik Srbija

okupacija pravosuđa

DODIK: Tužilaštvo i Sud BiH služe Izetbegoviću za likvidaciju neistomišljenika!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stav Bakira Izetbegovića o neophodnosti imenovanja Bošnjaka na mesto predsednika Suda BiH direktna potvrda tvrdnji iz Srpske da su Sud i Tužilaštvo BiH centralna mesta za političku likvidaciju svih njegovih neistomišljenika, pre svega iz Republike Srpske i srpskog naroda.

"Ukoliko bi bio izabran predsednik Suda BiH iz reda drugih naroda, Izetbegović bi ostao bez snažnog oružja kojim već godinama pokušava da disciplinuje svoje protivnike, urušavajući i ono malo poverenja u, ionako, devastiranoj BiH", rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše zaključak Glavnog odbora SDA da je neophodno imenovati predsednika Suda BiH iz reda bošnjačkog naroda, te da bi svako drugo rešenje bilo protivzakonito i neprihvatljivo za Bošnjake.

Predsednik Srpske je ocenio da je ovakva BiH, koja preko sudova i obaveštajnih agencija kreira svoju unutrašnju politiku, osuđena na propast i bilo koji sud koji je politički plen, a ne mesto deljenja pravde, nema nikakav legitimitet.

"Ako se zna da Ustav BiH ne poznaje instituciju ni Suda BiH ni Tužilaštva BiH, onda ne čudi da jednu takvu instituciju po pravilu vodi osoba koja po mišljenje ide u centralu SDA, a ne u Ustav i zakone BiH", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su i Sud i Tužilaštvo BiH vanustavne institucije koje nemaju svoju podlogu u Ustavu nego u političkom nasilju dela međunarodne zajednice, a pre svega visokog predstavnika za BiH. On je naveo da "opiranje Izetbegovićeve stranke donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, uz izgovor da postojeći sastav tog suda štiti teritorijalni navodni integritet BiH, najjasnije pokazuje da se BiH održava samo zahvaljujući strancima, koji po pravilu podržavaju isključivo bošnjačke političke interese".

"Okupacijom i zaposedanjem ionako nelegalnog pravosuđa BiH, Bakir Izetbegović u zatočeništvu pokušava da drži sve njene stanovnike, a posebno političke neistomišljenike. Sve ionako podseća na doba otomanske okupacije, uz jednu malu izmenu - Srbi u BiH više nisu raja", poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track