DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Bakir Izetbegović biće prva žrtva obračuna Amerikanaca i Erdogana
Foto: Printscreen Youtube

Promena geopolitičke igre

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Bakir Izetbegović biće prva žrtva obračuna Amerikanaca i Erdogana

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da bi lider SDA Bakir Izetbegović mogao da bude prva žrtva neizbežnog američkog obračuna sa predsednnikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ako ne shvati izmenjenu Erdoganovu poziciju i nastavi da ga podržava u destruktivnom pohodu na američke interese, organizacije i ljude.

Galijašević smatra da će Amerikanci "ućutkati" Izetbegovića ukoliko ne napusti Erdogana.

"Erdogan više neće moći da realizuje nijedan politički, niti ekonomski cilj preko Bakira Izetbegovića, a razgranati ekonomski interesi Turske u BiH i Srbiji biće predmet teških opstrukcija i pritisaka kakve samo Amerikanci izvode kao specijalne operacije", rekao je Galijašević za portal "Poligraf njuz".

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Odgovarajući na pitanje da li je moguć ponovni puč u Turskoj i kakve bi posledice to imalo po BiH i Srbiju, Galijašević je naveo da je Erdogan svestan da će američke tajne službe nastojati da ga uklone sa vlasti, zbog čega se on obračunava i najavljuje promenu spoljnopolitičke strategije turske države.

Galijašević očekuje da će se dugoročno gledano Erdogan baviti očuvanjem svoje vlasti i vlastitog života i da će vrlo malo vremena imati za destruktivne geopolitičke igre na Balkanu, posebno u BiH i Srbiji.

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP

"Njegova jedina politička karta i trojanski konj na Balkanu je Bakir Izetbegović, ali mu korišćenje te karte više neće dozvoliti ni Amerikanci, ni Nemci. Erdogan odlazi sa Balkana, a time i Izetbegović dobija rok političke upotrebe i jasnu političku agendu koje se mora držati", ocenio je Galijašević.

Galijašević je rekao i da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al kaide i "Islamske države", najvažnija teroristička baza na evropskom kontinentu, te naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i verske obuke posredstvom kojih se regrutuju mladi za odlaske na strana ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regionu i na kontinentu.

( Poligraf njuz/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track