DŽIHADISTA IZ VELIKE KLADUŠE: BiH Interpol raspisao sedmu poternicu za Senadom Kasupovićem
Foto: Ap 30 Maj 2015

Ratovao u Siriji

DŽIHADISTA IZ VELIKE KLADUŠE: BiH Interpol raspisao sedmu poternicu za Senadom Kasupovićem

Bosna i Hercegovina -

Na zahtev pravosudnih organa BiH Interpol je raspisao još jednu, sedmu, crvenu poternicu za državljaninom BiH, Senadom Kasupovićem (36) iz Velike Kladuše zbog osnova sumnje na terorističke aktivnosti.

Svih sedam osoba sa Interpolove poternice dovode se u sumnju da su se borila ili se bore za terorističku organizaciju Islamska država.

Oni su osumnjičeni i da su borci paravojnih formacija u Siriji kojima rukovodi Islamska država, poput militantne organizacije al Nusra i drugih.

Navodi se da je Kasupović osumnjičen za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim delom terorizam, a u Siriju, prema operativnim saznanjima bezbednosnih agencija u BiH, otputovao je u julu 2013. godine.

Međunarodne poternice raspisane su i za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Čufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca, dok je šesta poternica izdata za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem (50).

Ove osobe se nalaze u Siriji, a usko su bila povezana sa Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom vehabija u BiH, koji je pre 15 dana pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja državljana BiH za odlazak na strana ratišta.

Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA, 260 državljana BiH nalazi se na ratištima u Siriji, a od početka izbijanja sukoba 2011. godine, do danas u BiH vratilo ih se samo 40.

U Sudu BiH trenutno se za pridruživanje Islamskoj državi vodi postupak protiv osam osam osoba, dok su četiri osumnjičena priznala krivicu.

Nepravosnažno je osuđeno pet osoba, dok je ukupno za terorizam i povezivanje sa ovom terorističkom organizacijom osuđeno 10 osoba, pri čemu je ukupno izrečena kazna od 21 godine zatvora.

(Dnevni Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track