GALIJAŠEVIĆ O TERORIZMU: BiH najveća vojno-politička tvrđava Al kaide i Islamske države u Evropi
Foto: Beta Ap

GALIJAŠEVIĆ O TERORIZMU: BiH najveća vojno-politička tvrđava Al kaide i Islamske države u Evropi

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević izjavio je da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al kaide i "Islamske države", najvažnija teroristička baza na evropskom kontinentu, i naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i verske obuke posredstvom kojih se regrutuju mladi za odlaske na strana ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regionu i na kontinentu.

"Posredstvom ovih kampova, kao i više od 1.000 nevladinih organizacija, potpuno neometano vrši se pranje novca za finansiranje terorističkih aktivnosti", naveo je Galijašević.

On je rekao da BiH, iako predstavlja terorističku bazu u srcu Evrope, ni do sada nisu zaobilazile terorističke akcije, pa je od završetka proteklog rata bilo najmanje 27 takvih akcija na prostorima gde žive Hrvati i Srbi, najviše u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Galijašević je podsetio na auto-bombu u Mostaru i ubistva 19 povratnika u srednjoj Bosni, policajca Ante Veljana, ubistva cele porodice Anđelić na Božić, terorističkog napada na Tržni centar Fis

."Ali, ubijali su islamisti policajca u Zvorniku, vojnike u Sarajevu od kojih je jedan Srbin, a drugi Bošnjak. Istina, u Bugojnu je ubijen Bošnjak policajac, a u pucnjavi na američku Ambasadu u Sarajevu ranjen je Bošnjak, ali očito da planiranje, organizovanje i izbor meta u terorističkim akcijama u BiH uvažava okolnost da se samo u izuzetnim slučajevima ubijaju Bošnjaci, da bi se sačuvao nivo političke i verske podrške koju nesumnjivo terorističke organizacije u BiH imaju", ocenio je Galijašević.

Kada je reč o nedavnom napadu u Minhenu Galijašević smatra da način izvođenja ove terorističke akcije ne ostavlja mjesto sumnji, i ocenjuje da je ona rezultat delovanja islamističkih organizacija i nema nikakve dodirne tačke sa Andersom Brejvikom.

"Pre svega, ova akcija je izvedena nekoliko dana poslije terorističkog napada Avganistanca, povratnika - sekirom u Frankfurtu. Drugo, ekstremne nacionalističke organizacije na zapadu ni ideološki, niti organizaciono ne prihvataju samoubilačke akcije posle kojih se vrši samoubistvo", pojašnjava Galijašević.

On je rekao da nemački kacelar Angela Merkel u maniru ostalih zapadnih vlada širi lažnu iluziju bezbednosti među građanima Nemačke i time dodatno rizikuje njihovu bezbednost.

Galijašević smatra da Merkelova ne govori istinu nemačkoj naciji jer je svesna kraha vlastite politike u odnosu prema islamskim ekstremistima i veoma štetnog djelovanja na Balkanu, posebno u BiH, gde je njena politika bila podrška islamističkoj političkoj strukturi u Sarajevu poznata kao "britansko-nemačka inicijativa" i podrška neradu i odsustvu bilo kakve akcije protiv terorističkih grupa, organizacija i vojnih kampova u BiH.

( Poligraf njuz/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track