HAG TRAŽI POJAŠNJENJE OD IZETBEGOVIĆA: Koliko je legitiman agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde?
Foto: Beta

Ko zastupa reviziju

HAG TRAŽI POJAŠNJENJE OD IZETBEGOVIĆA: Koliko je legitiman agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde?

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je dobio pismo iz Medjunarodnog suda pravde u Hagu u kojem se, kako je naveo, traži pojašnjenje u vezi sa legitimitetom agenta BiH pred tim Sudom Sakiba Softića.

Izetbegović je za sarajevsku "Slobodu Bosnu" rekao da je MSP traži to pojašnjenje zbog, kako je naglasio, "privatnih pisama" (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Mladena Ivanića i (ministra inostranih poslova BiH) Igora Crnatka, koja su uputili sudu 13. jula 2016. godine, odnosno 3. februara ove godine, u kojima se osporava legitimitet agenta Softića.

On tvrdi da Softićev legitimitet ne može osporiti, jer je on odlukom Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine imenovan i ovlašten kao agent Bosne i Hercegovine pred MSP "za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH".

"Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine", naveo je Izetbegović. On, medjutim, navodi da će se Predsedništvo BiH morati izjasniti o legitimitetu Softića kao agenta BiH pred MSP.

"Predsedništvo BiH treba da kaže da su gore navedene činjenice vezano za status i legitimaciju agenta Softića neupitne", kazao je Izetbegović.

On je optužio Ivanića da to pitanje ne želi da stavi na Predsedništvo, "jer zna da Predsedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrešenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom".

"Ivanić bi time, u formalnom smislu, potvrdio ono što je belodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju po odluci Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine", naveo je Izetbegović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 27.02.2017

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track