IVANCOV JASAN: Rusija podržava dejtonsku BiH
Foto: Printscreen YouTube/Sputnjik Srbija

Podrška

IVANCOV JASAN: Rusija podržava dejtonsku BiH

Bosna i Hercegovina -

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je danas da Rusija podržava jačanje mira i stabinost u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma a da nastojanje te zemlje da se pridruži EU neće uticati na veze sa Moskvom.

"Nema konflikta interesa i nikad neće biti. Naša agenda u BiH je apsolutno transparentna i otvorena, mi ne branimo interese nekih na štetu drugih", rekao je Ivancov u intervjuu za rusku agenciju Tass.

Ambasador je podsetio da je u osnovi ruske politike nastojanja da se strane ohrabre da se angažuju u dijalogu uz uzajamno poštovanje, uvažvanje interesa drugih i odbacivanje jednostranih akcija i retorike. On je ponovio da je Rusija zainteresovana za jačanje mira i stabilnosti na osnovu Dejtonskog sporazuma, koji podstiče dijalog među etničkiom grupama i odnose kompromisa i konsenzusa.

"Uvereni smo da je takav format interakcije osnova za uspešnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Ivancov. Prema njegovim rečima, BiH je jedinstvena zemlja zbog uloge koju je međunarodna zajednica imala u okončanju oružanog konflikta u toj zemlji i stvaranje nove države sa specijalnim političkim sistemom. Govoreći o evropskim integracijama BiH, Ivancov je rekao da to neće uticati na veze sa Moskvom.

"Bliže veze sa EU su jedan od prioriteta BiH koji ta zemlja sledi svsna da taj proces ne može, ne treba i neće značiti smanjenje dijaloga sa drugim ključnim partnerima, pre svih Rusije", rekao je Ivancov. Zahtev BiH za članstvo u EU je prvi suveren korak u ovom pravcu i mi to poštujemo, zaključio je ruski diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track