IVANCOV: Rusija je za nezavisnu i prosperitetnu dejtonsku BiH
Foto: Printscreen YouTube/TV1

Dosledno

IVANCOV: Rusija je za nezavisnu i prosperitetnu dejtonsku BiH

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Ruska Federacija zalaže se za očuvanje samostalne, nezavisne i prosperitetne BiH i kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma stoji iza njegovog doslednog poštovanja i međunarodnog prava, rekao je ambasador Rusije u Sarajevu Petar Ivancov.

Ivancov je na prijemu povodom Dana odbrane Otadžbine u hotelu "Evropa" istakao da je Rusija konstruktivan partner oba entiteta i svih naroda u BiH, čemu, dodao je, svedoči i uspešna ekonomska saradnja.

Rekao je da pojava nestabilnosti u raznim delovima sveta povećava pretnju od terorizma, što, kako je naveo, zahteva nove mere za pojačan razvoj Oružanih snaga Rusije.

"U ovim uslovima Ruska Federacija pojačava svoje pozicije na svetskoj areni kao demokratska zemlja koja se u kontinuitetu zalaže za mirno i demokratsko rešavanje konflikata u svetu", istakao je Ivancov i naglasio da.Rusija zastupa formiranje ravnopravnog i policentričnog svetskog poretka, koji isključuje mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja.

SITUACIJA U BIH JE OPASNA: Ivancov traži HITNU sednicu

Ilija Skrebnev, pukovnik Vojske Rusije i ruski vojni ataše, zahvalio je svima koji su dali život za osiguranje bezbednosti Rusije i onima, kako je naveo, kojima vernost zakletvi nisu prazne reči.

"Naš narod je uvek bio ponosan na svoje neustrašive ratnike koji su, ne štedeći sebe, branili svaki pedalj svoje zemlje", rekao je Skrebnev. Dodao je da su spremni za odlučan rad na bilo kom zadatku, u svim okolnostima što, kako je rekao, svjedoči pomoć sirijskoj vladi u borbi protiv terorista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track