IZETBEGOVIĆ: Ne odustajem od revizije tužbe BiH protiv Srbije
Foto: AP

Proces se nastavlja

IZETBEGOVIĆ: Ne odustajem od revizije tužbe BiH protiv Srbije

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović ne odustaje od revizije tužbe protiv Srbije za genocid i tvrdi da nije bilo zahteva nekih evropskih zemalja da BiH od toga odustane.

Samo nekoliko dana pre isteka roka za podnošenje zahteva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije, Izetbegović za sarajevsko Oslobođenje tvrdi i da se ovaj proces ne vodi protiv Srba kao naroda, već protiv "Miloševićevog režima koji je doveo do počinjenja genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine".

"Neke evropske zemlje zemlje izrazile su znatiželju i, naravno, zabrinutost koju svi delimo, ali nije bilo zahteva da se odustane", rekao je Izetbegović upitan da li je tačno da na njega neke evropske zemlje vrše pritisak da BiH ne uđe u proces revizije tužbe protiv SRJ, odnosno Srbije.

On smatra da sudovima treba prepustiti da rade svoj posao i, kako kaže, utvrde istinu. "Dozvolimo jedni drugima da pred sudovima tražimo pravdu za sve žrtve počinjenih zločina, bez obzira na etničku ili versku pripadnost žrtava i počinilaca zločinaca. U Bosni i Hercegovini su se desile užasne stvari koje ne možemo gurati pod tepih. Istinu moramo prihvatiti ma kakva ona bila i na njoj graditi buduće odnose i budućnost ove države", kazao je Izetbegović.

Kaže da će Srbi i Bošnjaci nastaviti da žive zajedno, ali "ne možemo graditi budućnost na lažima, na nepriznavanju istine, na poricanju zločina, na onemogućavanju jedni drugih da koristeći legitimne pravne mehanizme i sredstva, tražimo pravdu pred nadležnim domaćim i međunarodnim sudovima".

FOTO: Beta
FOTO: Beta

Ističe da nema pravo da ikoga zaustavlja u borbi za pravdu, te da je, kako kaže, naprotiv njegova moralna dužnost da se bori i da podržava sve druge koji se bore za pravdu, ma ko oni bili ili iz reda kojeg naroda ili političke opcije dolazili.

"Ja nikada nisam tražio, niti bih tražio od predstavnika srpskog ili hrvatskog naroda da odustanu od borbe za istinu i pravdu za bilo koji zločin koji je počinjen nad pripadnicima njihovih naroda. Zato očekujem i nadam se da će moje kolege u Predsedništvu BiH, kao i svi drugi lideri političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou razumeti da od mene ne mogu tražiti od odustanem od nečega od čega nemam pravo da odustanem i od čega ni oni sami nikada ne bi niti imaju pravo da odustanu", rekao je Izetbegović.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track