PEDIJATAR OPTUŽEN ZA SMRT MALE NEJLE (3), MAJKA OGORČENA: Ispijali su kafe dok mi je dete umiralo!
Foto: Facebook/zada Bajrić

Drama u Distriktu Brčko

PEDIJATAR OPTUŽEN ZA SMRT MALE NEJLE (3), MAJKA OGORČENA: Ispijali su kafe dok mi je dete umiralo!

Bosna i Hercegovina -
Nakon što je dva puta trgnula nogama, rekla mi je: "Mama, hoću kući“ i tu je izdahnula, pred samim ulazom u Tuzlu, na Šićkom, potresno priča Zada

BRČKO - Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je optužnicu protiv Ferhate Šećerbegović, lekara pedijatra u brčanskoj bolnici, zbog smrti trogodišnje Nejle Bajrić.

Devojčica je u decembru prošle godine umrla u sanitetskom vozilu prilikom transporta iz brčanske bolnice u UKC Tuzla, a roditelji su optužili brčanske lekare tvrdeći da su nemar i neadekvatno i nesavesno lečenje uzrok Nejline smrti. Tužilaštvo je pokrenulo istragu koja je nakon 11 meseci okončana podizanjem optužnice.

"Tužilaštvo je okončalo krivičnu istragu i 27. oktobra 2015. podiglo optužnicu pred Osnovnim sudom Distrikta Brčko protiv Ferhate Šećerbegović zbog krivičnog dela teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, a u vezi s krivičnim delom nesavesno lečenje", navodi se u dopisu koji je iz Tužilaštva upućen Nejlinim roditeljima.

Od samog početka porodica Bajrić iz sela Omerbegovača, nadomak Brčkog, sumnjala je da je uzrok smrti Nejle ljudska greška. Nejla je rođenja s hipotonijom, odnosno smanjenim tonusom mišića, ali ju je porodica, nakon što je rasprodala stoku, deo imovine i podigla dva kredita uspela da izleči i podigne na noge.

Komplikacije su počele 7. decembra prošle godine, kada je devojčica primljena i pregledana u brčanskom Domu zdravlja, gdje je dežurni lekar, uprkos upozorenjima majke da je Nejla hipotonična i da ne može sama da iskašlje sekret, rekao da će ona to, ipak, iskašljati, nakon čega joj je propisao sirupe "flamamed“ i "zinat“. Propisana terapija se pokazala kobnom pogreškom.

Nakon nekoliko dana Nejla je počela da kašlje i krklja zbog sekreta koji nije mogla sama da izbaci sama. Kada je majka Zada primetila da je Nejla poplavila u predelu usta i nije davala znake života, odveli su je na Odeljenje pedijatrije u brčanskoj Opštoj bolnici.

Dr Samra Karamujić devojčici je odmah priključila kisik i izvadila sekret, čime ju je vratila u život dajući jasna uputstva kako treba tretirati Nejlu.

Nakon što se završilo dežurstvo dr Karamujić, u smenu je došla dr Ferhata Šećerbegović koja se nije pridržavala uputstava dr Karamujić, čije je, kako tvrde roditelji, nesavesno postupanje prilikom lečenja platila trogodišnja Nejla svojim životom.

Dr. Šećerbegović je promenila terapiju i tretman lečenja. Primetivši da se Nejla neuobičajeno puno znoji i na momente gubi svest, Zada je upozorila lekare da nešto nije uredu. Nejla je gubila svest, poplavila i teško disala, pa je majka vrišteći dozivala doktorku i medicinsko osoblje, koji su je uveravali da ne paniči bespotrebno.

"Kad sam odlazila po pomoć za svoje dete, videla sam da su u sobi sedeli, ispijali kafe, pušili cigarete i čitali novine. Molila sam ih da pomognu mom detetu. Oni su samo govorili da se smirim! Ali dete nije reagovalo na moje pozive niti na dodir", kaže Zada.

Nakon što su izdali uput za Tuzlu, brčanski lekari su poslali devojčicu samo u pratnji njene majke Zade i jedne medicinske sestre, ali bez lekara!

"Nakon što je dva puta trgnula nogama, rekla mi je: "Mama, hoću kući“ i tu je izdahnula, pred samim ulazom u Tuzlu, na Šićkom", potresno priča Zada.

Na pitanje da li misli da je pravda u jednu ruku zadovoljena, Zada kaže:

"Još ja nisam zadovoljna niti ću ikada biti. I životom da plati (dr. Šećerbegović, op. a.), ona nije vredna moje Nejle. Hoću da je najstrožije kazne. Ubila mi je dete!" - dodala je Zada.

(Foto: Facebook/Zada Bajrić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track