MLADEN IVANIĆ: Predsedništvo BiH je u ozbiljnoj krizi!
Foto: Anadolija

Izebegović je blokirao rad najvišeg državnog organa u zemlji

MLADEN IVANIĆ: Predsedništvo BiH je u ozbiljnoj krizi!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsednistvo BiH je u križi, poručio je danas u Sarajevu predsedavajući tog tela iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić i dodao da bi njegovog bošnjačkog kolegu Bakira Izetbegovića sada trebalo pitati kako će ta kriza biti prevaziđena.

"Izetbegović je juče napustio sednicu Predsedništva BiH, jer nije hteo da se izjašnjava po jedinoj tački dnevnog reda - zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Na taj način Izebegović je blokirao rad najvišeg državnog organa u zemlji, , ponovio je Ivanić.

Izetbegović, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu, nije dao šansu instituciji BiH da se izjasni o tom zahtevu. Ivanić je rekao da ne raspolaže nijednom novom činjenicom s tim u vezi, niti je, kako je rekao, dobio bilo kakvu informaciju.

" Niko mi nije ponudio, niko od mene nije tražio da se organizuje rasprava, a svi kažu da sam protiv. Prosto je neverovatno kako se teze obrću. Svi govore kako ja kao izdajem BiH, a branim Srbiju, a ni reči nisam rekao o tome. Stalno sam govorio o načinu donošenja odluka", rekao je Ivanić, prenele su agencije.

Njegov jedini zahtev juče je bio da se stvari vrate u državne institucije.

" Valjda bih i ja, kao čovek koji predstavlja BiH, trebao da znam koji su argumenti. Valjda bi, kao neko ko u ovom trenutku predstavlja BiH, trebalo i od mene da se zatraži mišljenje. Ništa se od toga nije desilo", rekao je Ivanić.

Predsedavajući Predsedništva je ponovio da misli da je BiH ušla u dosta ozbiljnu krizu. Ponovio je i nameru da piše Međunarodnom sudu pravde kako bi tu pravosudnu instituciju obavestio da je Predsedništvo BiH na dnevnom redu imalo pitanje pokretanje revizije, ali da o tome nije donesena odluka.

Primetio je, međutim, da će to pismo MSP u Hagu morati da dostavi putem specijalnog izaslanika, nakon što je Izetbegović zabranio ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković, koja je predstvnik bošnjačkog naroda, da takva pisma dostavlja na naznačene adrese.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track