MAJKA UBIJENOG DEČAKA: Muhameda (4) neću da sahranim u BiH, tražiću azil u Nemačkoj!

Predomislila se

MAJKA UBIJENOG DEČAKA: Muhameda (4) neću da sahranim u BiH, tražiću azil u Nemačkoj!

Bosna i Hercegovina -
Dete su mi ubili u Nemačkoj, imam svoje pravo da budem ovde. Ja bih želela da ovde budem radi svog deteta, da idem stalno na groblje, moraju da mi daju azil ovde, kaže A. J. majka ubijenog Muhameda Januzija

BERLIN - Telo svog sina Muhameda (4) A. J. još nije vidjela. Kaže da su joj iz policije samo javili da je Muhamed ubijen i očekuje da ga sutra vidi. Muhamed Januzi ipak će biti sahranjen u Berlinu, iako je porodica prethodne izjavila da će ga pokopati u BiH.

Dečakova majka je u Nemačkoj oko tri godine i ima pravo da ostane još mesec dana, ova dvadesetosmogodišnjakinja kaže da će od vlasti tražiti da ostane u Nemačkoj. Nikada nije radila, i živela je od socijalne pomoći.

Majka ubijenog Muhameda sa ćerkom i mlađim sinom (Foto printscreen youtube)
Majka ubijenog Muhameda sa ćerkom i mlađim sinom (Foto printscreen youtube)

„Ovde su mi ubili dete, u Nemačkoj, imam svoje pravo da budem ovde. Ja bih želela da ovde budem radi svog deteta, da idem stalno na groblje, moraju da mi daju azil ovde, kaže A.J.

„Išla sam da podignem socijalu i onda mi je dete nestalo. Od pola 12 do 14 sam tražila dete. Tražila, tražila i javila policiji da ga nema. I vidi sad šta mi se desilo. Rekli su da će ga naći živog i eto, Boga mi nisu ga našli.“Na dan otmice tražila je od svekrve da dođe i čuva decu u izbjegličkom domu gde borave, ali joj nisu dozvolili posetu.

„Tražila sam da svekrva mog muža dođe jedan dan da bude kod mene i čuva moje dete. Ali 'hajam' (izbjeglički centar) mi nije dao dozvolu pa sam povela dete sa sobom i tako mi se dete izgubilo.“A. J. gleda u sliku sina i govori: „Kupila sam Muhamedu novo bajramsko odelo i to mu je poslednja slika koja je sada ispred knjige žalosti u koju se svi upisuju.“

Mali Mohamed koga je silovao i ubio Silvio S.
Mali Mohamed koga je silovao i ubio Silvio S.

Od trenutka kada je počela potraga za njenim ubijenim sinom, svi su joj pomogli.„Bili su novinari, televizije, jedan mi je dao stotinu eura, a ukupno su mi dali 250 evra, a nisam imala nešto novaca“, kaže majka ubijenog Muhameda za DW.

Budućnost svoje devetogodišnje kćerke i šestomjesečnog sina vidi u Nemačkoj. Njena kćerka pohađa drugi razred osnovne škole, ali kako nam kaže više joj ne da da ide u školu.

„Ćerka mi je poludjela kad je čula da joj je brat umro. Sad neću da je puštam nikako, jer neću da mi se to isto desi s ovim detetom. Ne želim da je pustim u školu“, kaže A. J. za DW.Muhamedov otac živi u Bosni i Hercegovini, ali s njim A. J. nije u kontaktu. Sada želi da sahrani svoje dete prema religijskim običajima i želi da tuži ubicu.

Osim muhamedda ubio još jednog dečaka... Silvio S.
Osim muhamedda ubio još jednog dečaka... Silvio S.

„Želim da do kraja života bude u zatvoru“, kaže ona. S nadom da će ostati Nemačkoj, A. J. na kraju kaže: „Nisam nikome ništa uradila. Zašto, mi se ovo desilo, koji je razlog?"

Da podsetimo četvorogodišnji dečak Muhamed Januz, poreklom iz BiH, nestao u Berlinu početkom oktobra, da bi posle opsežne potrage koja je trajala nedeljama pronađen mrtav. Telo dečaka pronađeno je u prtljažniku neimenovanog 32- godišnjeg otmičara koji je priznao da je silovao i zadavio dečaka. On je priznao da je ubio i šestogodišnjeg Elijasa i zakopao u bašti.

(Bportal.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track