PROGOVORIO OČUH DEČAKA (14) KOJI SE UBIO: Znam koja deca su ga krvnički mučila i nije jedina žrtva!
Foto: Printscreen Avaz.ba

Samoubistvo koja je potreslo BiH

PROGOVORIO OČUH DEČAKA (14) KOJI SE UBIO: Znam koja deca su ga krvnički mučila i nije jedina žrtva!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Bosnu i Hercegovinu još potresa priča o samoubistvu 14-godišnjeg Mahira koji je pohađao internacionalnu školu u sarajevskom naselju Ilidža

Njegova majka Alisa Mahmutović javnosti se obratila pismom u kojem navodi kako je Mahir bio žrtva vršnjačkog, čak i seksualnog zlostavljanja na najbrutalniji način. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović za TV1 je ispričao kako Mahir nije jedini zlostavljani u pomenutoj školi. Zasad je poznato da je žrtva vršnjačkog zlostavljanja bio još jedan dečak. "Šta se može dogoditi detetu toliko strašno, toliko neizdrživo da to ne može da podeli sa rođenom majkom”, pita se u otvorenom pismu upućenom javnosti Mahirova majka Alisa.

“Sat vremena pre smrti Mahir je sedeo na prozoru zgrade u kojoj je živio, a zatim je zapalio školski ranacv sA udžbenicima i zauvek otišao sa ovoga sveta” navodi se u pismu.

O onome šta je proživljavao Mahir nije nikome pričao. No, Mahir nije bio jedini zlostavljani u internacionalnoj školi na Ilidži od strane svojih vršnjaka. Tek nakon Mahirove smrti, progovorili su i oni koji trpe isto. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović uputio je poruku učenicima koji su ih zlostavljali.

Zgrada sa koje se bacio Mahir foto printscreen oslobođenje.ba
Zgrada sa koje se bacio Mahir foto printscreen oslobođenje.ba

“Obraćam vam se jer znam vaša imena, obraćam vam se jer su vaša imena poznata policiji i tužilaštvu. Obraćam vam se jer znam, a znaju i svi oni koji su maloprije navedeni sve detalje, sve načine na koje ste monstruozno, krvnički, fašistički mučili te dečake. Vaša krivica i vaša odgovornost je velika ali nije jednaka. Mi znamo jako dobro ko su bili inicijatori, ko su bili podstrekači i ko su među vama bili najveći sadisti jer sadisti ste svi, međutim postoji bitna razlika između onih koji su to "samo gledali" ili onih koji su to činili, kojim predmetima i odakle, vi to znate jako dobro. Dakle, razvrstajte se među sobom jer ćete sutra ili vrlo brzo za to odgovarati”, poručio je Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh.

Mahirova majka od istražnih organa očekuje odgovore kada, gde i kako je nad njezinim detetom vršeno zlostavljanje i maltretiranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao. Mahirov očuh bh. institucijama upućuje apel da po hitnoj proceduri izmene zakon o maloljetničkoj delikvenciji. Odlučili su i da osnuju Fondaciju za pomoć svima koji trpe nasilje u školama. Mahirov očuh uputio je poruku svim Mahirovim vršnjacima širom regije.

“Nemojte u svemu slepo da sledite udžbenike iz kojih učite, nemojte slepo da sledite medije u kojima vrlo često jedino možete da vidite slike nasilja, koje vas same pretvaraju u nasilnike. Dobro obratite pažnju na svoje drugove da sami ne biste postali žrtve nasilja. Moja supruga Alisa i ja izgubili smo jednog divnog, inteligentnog, senzibilnog dečaka. Mi njegov život vratiti ne možemo. Međutim, odlučili smo i uskoro ćemo to i učiniti, osnovaćemo Fondaciju koja će se specijalno baviti nasiljem u školama i koja će 24 sata imati otvoren prostor i pozive za sve one koji mogu i hoće da prijave bilo kakvu vrstu zlostavljanja”, kazao je očuh.

Zlostavljanje u školama može da ostavi velike posledice na psihičko i fizičko zdravlje dece. U strahu i osećaju odbačenosti deca o tome pred svojim roditeljima ne govore. “Dragi moji sugrađani i sugrađanke želim da vas upozorim, dobro pazite s kim vam se deca druže, dobro pazite u koje škole idu, proverite dosije svakog profesora, tražite to, imate na to pravo, da vidite ko vam odgaja, odnosno ko vam zlostavlja decu da biste to na vreme mogli da sprečite. Moja supruga Alisa i ja smo to pokušali i ispisali smo Mahira iz monstrum škole, međutim bilo je kasno, jer su ga maloletni monstrumi od 13-14 godina, do tih podataka smo došli, i nastavili da zlostavljaju čak i kada je napustio tu školu”, ispričao je očuh.

Roditelji dječaka koji su zlostavljani o svemu su obavjestili istražne organe koji bi, nakon istrage, trebali procesuirati odgovorne. (avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track