PREDOMISLIO SE Izetbegović: Ipak neću tražiti ocenu ustavnosti imena RS
Foto: Profimedia

Odustao od namere

PREDOMISLIO SE Izetbegović: Ipak neću tražiti ocenu ustavnosti imena RS

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović demantovao je da će tražiti ocenu ustavnosti imena Republike Srpske.

Izetbegović je za "Al Džaziru" rekao da je ranije bilo ideja da pokrene ovakvu inicijativu, ali da sada ne planira da zatraži ocenu ustavnosti imena RS.

"Bilo je tih ideja pre desetak godina, u vreme kad je uvažena apelacija mog rahmetli oca (Alije Izetbegovića) o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu. Međutim, procenilo se da za to u tom času nema šanse.Naziv 'Republika Srpska' - da je u engleskoj verziji u originalu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zove 'Republic of Srpska' ili 'Serb Republic' - tada bi imali jedno drugačije stanje, verovatno. U engleskom, originalnom nazivu zove se 'Republika Srpska', što ništa na engleskom ne znači", rekao je sinoć Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na predlog federalizacije Bosne i Hercegovine, koji je predložio Hrvatski narodni sabor u BiH, prenele su "Nezavisne novine".

Na pitanje da li je za njega prihvatljivo bilo šta od onoga što je predložio član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, Izetbegović odgovara da su iz Hrvatskog narodnog sabora "ovaj put otvoreno izašli sa zahtevom koji se može okarakterisati kao zahtev za treći entitet".

"I mi iz SDA, i ja smo bezbroj puta do sada kazali da je za nas nova etnička podela neprihvatljiva", poručio je Izetbegović za "Al Džaziru".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track