RASPRODAJA BIH: Arapi  kupuju cela sela!
Foto: Printscreen Google

Bacili oko i na Bugojno

RASPRODAJA BIH: Arapi kupuju cela sela!

Bosna i Hercegovina -
Na Rostovu u Opštini Bugojno pojavili su predstavnici iz pojedinih arapskih zemalja koji su već kupili i rezervisali parcele za izgradnju određenih objekata ili sportskih terena

BUGOJNO - Arapi sa Bliskog istoka uveliko kupuju zemljište u Rostovo u opštini Bugojno, nakon što su pokupovali veliki broj parcela za gradnju u Kantonu Sarajevo, i na rubnim delovima Lepenice.

Na Rostovu su se pojavili predstavnici iz pojedinih arapskih zemalja koji su već kupili i rezervisali parcele za izgradnju određenih objekata ili sportskih terena, prenosi Večernji list. Salih Herceg iz Novog Travnika, koji nadzire radove na izgradnji hotela na Rostovu, kaže da su Arapi zakupili ogromne parcele, na kojima žele da praviti hotele i sportske terene.

“Raspolažemo informacijama da žele kupovati još zemlje. Očekuje se da uskoro počne izgradnja infrastrukture, a verujemo da će na proleće biti završeno dosta objekata”, rekao je Herceg.

Arapi ulažu u turizam... Rostovo
Arapi ulažu u turizam... Rostovo

Rostovo je od Bugojna udaljeno 12 kilometara i ima odlične potencijale za razvoj turizma, ali nisu samo ove lokacije Arapima atraktivne za kupovinu zemljišta. Oni su zainteresovani za kupovinu zemlje uz reku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su kupili zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku, u zaoseoku Buci.

U BiH je sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, barem kada je u pitanju Sarajevo i okolina. U Bosnu i Hercegovinu tako od 2011. godine dolazi sve veći broj turista iz Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Veliki broj državljana arapskih zemalja međutim dolazi na duži vremenski period. Neki kupuju vikendice, iako ne nameravaju da žive u BiH, drugi kupuju čak cela sela.

Zanimljivo je da oni kupuju zemlju za firme koje otvaraju u Federaciji BiH, navodi isti izvor. Prema ranijim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, do sada je registrovano 232 kompanije državljana Kuvajta u BiH.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track