REZULTATI GA ŠOKIRALI: Vlasnik u BiH posumnjao da ga radnici kradu pa ih poslao na poligraf
Foto: Profimedia

Haos na benzinskoj stanici

REZULTATI GA ŠOKIRALI: Vlasnik u BiH posumnjao da ga radnici kradu pa ih poslao na poligraf

Bosna i Hercegovina -
Radnici su se čas preznojavali, čas teško disali, čas su bili mirni…, sve dok nisu iscrpljena sva pitanja i dok poligrafista nije bio siguran da na osnovu grafikona, ispisanih na osnovu njihovih psihofizioloških reakcija, može dobiti valjan odgovor

Vlasnik jedne benzinske pumpe u BiH je primetio da mu već duže vremena neko krade novac. Mogao je da posumnja samo na svoje radnike koji su u dodiru s novcem. Bio je gotovo siguran da ga jedan od radnika iskorišćava i krade zarađeni novac. Ipak, nisu dovoljne samo sumnje da bi nešto preduzeo. Zbog toga se odlučio da bude korektan i pošalje svu trojicu na detektor laži, odnosno poligrafsko ispitivanje.Zaposleni su poslati na ispitivanje u poligrafsku laboratoriju gde su im postavljena prvo kontrolna pitanja kao što su: zovete li se tako i tako, radite li tu i tu, zatim su usledila tzv. relevantna ili značajna pitanja, pomno pripremljena u skladu sa onim što je vlasnik benzinske stanice hteo da sazna i procene poligrafista na osnovu prethodnog razgovora sa ispitanicima, a koja su osmišljena tako da ne deluju napadački, već ih malo opuste, pa malo zabrinu… i na kraju “proveravajuća” i “potvrđujuća” pitanja.

Radnici su se čas preznojavali, čas teško disali, čas su bili mirni…, sve dok nisu iscrpljena sva pitanja i dok poligrafista nije bio siguran da na osnovu grafikona, ispisanih na osnovu njihovih psihofizioloških reakcija, može dobiti valjan odgovor.Međutim, odgovor koji je usledio nakon analize ispitivanja, vlasnika benzinske je nemalo iznenadio – pokazalo se da su sva trojica radnika krala, što su na kraju i usmeno priznali.“Rekli su nam: ‘Šta smo mu uzimali – samo 100 evra dnevno i to smo između sebe delili’. Zamislite, oni su se udružili i uzimali su istu svotu svaki dan, što znači da su mu za godinu dana ukrali oko 36.800 evra”, kazao je dr. Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za sigurnost i zaštitu u Banja Luci, u čijoj je poligrafskoj laboratoriji i obavljen ovaj test.U poligrafskom poslu, kaže, rukovanje aparatom je najlakša stvar, a najteže je postaviti prava pitanja.

(Al Jazeera Balkans)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track