RUSKI AMBASADOR U BiH: Ne razumem izjavu Grabar Kitarovićeve, Rusija ne naoružava Srpsku
Foto: Printscreen YT

Kontroverza

RUSKI AMBASADOR U BiH: Ne razumem izjavu Grabar Kitarovićeve, Rusija ne naoružava Srpsku

Bosna i Hercegovina -

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je, povodom najnovijih izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, da ne razume kako bi se "hibridni rat" mogao iskoristiti u kontekstu odnosa Rusije i Republike Srpske.

Grabar Kitarović je izjavila za portal Difens njuz da,"s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između (predsednika RS Milorada) Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski uticaj kroz oružje, taktiku, obaveštajni rat informisanjem i dezinformisanjem..."

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Najveća pretnja dolazi nam iz komšiluka

Odnosi Rusije sa BiH i RS potpuno se uklapaju u princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Ivancov, a prenosi Radiotelvizija Republike Srpske.

"Naši odnosi su u uzajamnoj koristi i potpuno odgovaraju pravnim međunarodnim principima. Mi želimo da imamo samo prijateljske odnose koji ni na koji način ne ugrožavaju interese susednih zemalja", napominje Ivancov.

RUSKI AMBASADOR U BIH: Srpski narod ima pravo na referendum, Rusija je uz Republiku Srpsku!

On se, takođe, nije složio sa izjavom hrvatske predsednice da nestabilnost BiH ukazuje da ta država još nije potpuno politički emancipovana, i da je nedavni referendum u Republici Srpskoj to prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta.

"Niko nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, referendumsko pitanje bilo je jasno i ticalo se samo republičkog praznika", rekao je Ivancov i istakao da održani referendum nije imao nikakvog uticaja na destabilizaciju BiH. On je dodao da narod entiteta ima pravo da se izjasni po vitalnim pitanjima za njih, što je i urađeno i na osnovu toga Narodna skupština SRS je donela izmene zakona i na taj način ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track