SRPSKA SPREMNA ZA PROSLAVU: Svečanom paradom 9. januara obeležiće Dana Republike!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

25. rođendan RS

SRPSKA SPREMNA ZA PROSLAVU: Svečanom paradom 9. januara obeležiće Dana Republike!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Republika Srpska sutra će obeležiti 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno biti i obeležavanje 25 godina postojanja Srpske.

Sutrašnja proslava biće, kako je najavljeno, najsvečanija do sada i zbog odbrane ovog datuma, nakon pokušaja njegovog ukidanja. Ovo je prvi rođendan Republike koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, i ne nekog drugog datuma.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spreči proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vređa osećanja Bošnjaka. Iako je Ustavni sud BiH doneo odluku da je 9. januar neustavan kao Dan Republike, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao "rođendan" RS.

Kako je najavljeno, Dan Republike će po prvi put biti obeležen svečanom paradom ulicama Banjaluke, te akademijamom u svim opštinama i gradovima Srpske. Kada je reč o paradi, za sada je potpuno neizvesno da li će u njoj učestvovati pripadnici Trećeg pešadijskog puka, koji je deo oružanih snaga BiH, ali predstavlja baštinu Vojske RS, pošto su vlasti u Sarajevu odbile da mu daju odobrenje za učešće.

Međutim, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će u Banjaluku doći sa 40 pripadnika Vojske i vojnim orkestrom. Ovo je prvi put da se Dan RS obeležava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej. Pripreme za proslavu već su gotovo završene - širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track