TATA GA ODVEO U SIRIJU: Almir Džinić (19) osuđen zbog ratovanja za Islamsku državu
Foto: Profimedia

Džihadista

TATA GA ODVEO U SIRIJU: Almir Džinić (19) osuđen zbog ratovanja za Islamsku državu

Bosna i Hercegovina -

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na jednogodišnju zatvorsku kaznu državljanina te zemlje Almira Džinića koji je priznao krivicu po optužnici koja ga je teretila za pridruživanje Islamskoj državi.

Optužnica protiv Džinića (19) podignuta je u avgusta. U optužnici je navedeno kako je on kao maloletnik s porodicom krajem 2013. godine otputovao u Tursku s namerom da se prebaci na teritoriju Iraka ili Sirije.

Kako je pisala Slobodna Bosna Almira Džinića u Siriju je navodno odveo njegov otac Amir Džinić, pripadnik vehabijske zajednice u selu Ošve kod Maglaja koji je na ratište otišao početkom avgusta 2013. godine.

Prema pisanju istog lista, Almirov tata u međuvremenu je u ratni plen dobio kuću i imanje. Krajem 2013. poslao je prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru i njihovo devetoro dece. Najmlađa Merjem imala je pet meseci, a nastariji sin, Amer, napunio je dvadeset godina. Po dolasku u Siriji Džinićevi sinovi Amer i tada 16-godišnji Almir upućeni su na vojnu obuku u trajanju od tri nedelje. Pretpostavlja se da su posle toga raspoređeni u neku od jedinica.

Pre toga, Amir Džinić je 16-godišnju ćerku Enesu, šerijatski udao za Emraha Fojnicu. Fojnica je ranije oslobođen optužbi za pomaganje Mevlidu Jašareviću, osuđenom na petnaest godina zatvora zbog napada na ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Fojnica je s roditeljima do hapšenja živeo u selu Gornja Maoča, a u vehabijsko selo Ošve preselio se posle izlaska iz pritvora. Na kraju je, u leto 2014. godine, poginuo u Iraku.

Posle odlaska na ratna područja Almir Džinić stupio je u redove ISIL-a i tamo je bio do jula 2016. godine. Kad se vratio u BiH, uhapšen je. Posle izricanja presude zadržan je u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne. Kako je navedeno u saopštenju sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice zbog “specifičnih okolnosti slučaja, koje imaju karakter olakšavajućih okolnosti”.

Sud je pri izricanju blage kazne posebno uzeo u obzir činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloletna osoba i da je pobegao s ratišta kao i da je priznao učestvovanje u terorističkim jedinicama ID-a i zbog toga je izrazio kajanje.

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track