TERETE GA ZA ZLOČINE U LIVNU: Gotovina na sudu?
Foto: Fonet

Neverovatan obrt

TERETE GA ZA ZLOČINE U LIVNU: Gotovina na sudu?

Bosna i Hercegovina -

U Tužilaštvo BiH stigla je dokumentacija koja se odnosi na generala Antu Gotovinu, pravosnano osloboženog u Hagu, i još jednog hrvatskog oficira, nezvanično se saznaje.

Reč je, navodno, o novim dokazima koji su stigli do Tužilaštva Haškog tribunala, odakle su prosleđeni Tužilaštvu BiH, Odseku za ratne zločine.

Prema tim saznanjima, Gotovini i jednom njegovom saborcu na teret se stavljaju ratni zločini tokom minulog rata u regionu Livna. Izvor Večernjih novosti tvrdi da je iz Haga stigla obimna pisana dokumentacija, ali i više sati snimljenog razgovora.

Tužilaštvo BiH, kako se moglo čuti, sada je na potezu da li će podići optužnicu ili ne. Zna se i ime tužioca koji je već zadužio predmet u vezi s Gotovinom i njegovim saborcem.

U Tužilaštvu BiH kažu da ne mogu da komentarišu ovu temu (Foto: Printscreen)
U Tužilaštvu BiH kažu da ne mogu da komentarišu ovu temu (Foto: Printscreen)

I iole upućenima je jasno da ovaj predmet predstavlja svojevrstan "vruć krompir" u rukama pravosuđa BiH. Međutim, na pitanje o tome, upućeno portparolu Tužilaštva BiH Borisu Grubešiću, iz tog tela je stigao samo odgovor da ne mogu da daju nikakav komentar.

General Ante Gotovina oslobođen je krajem 2012. godine u Haškom tribunalu skoro svim tačaka optužnice za zločine u vojno-policijskoj akciji "Oluja". Žalbeno veće tada je poništilo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora.

Prethodno su Gotovina i Mladen Markač bili osuđeni za progo srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, a Markač je osuđen na 18 godina zatvora. Žalbeno veće ih, ipak, oslobađa krivice za progone, deportacije, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja...

Jedino je ustanovljeno da je Gotovina znao za krivična dela koja su počinjena i da je ta dela trebalo da istaći, što je, prema Raspravnom veću, propustio da učini.

Pošto je oslobađajuća presuda iščitana, hrvatska vlada je odmah uputila avion u Hag, u kom su po generale otišli ministri boraca i odbrane.

(Večernje novosti/Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track