TUŽILAŠTVO: Radončićevi nagovarali bivšu devojku Ramiza Delalića Ćele da svedoči za Keljmendija!
Foto: Sutra

Tužilaštvo BIH traži jednomesečni pritvor

TUŽILAŠTVO: Radončićevi nagovarali bivšu devojku Ramiza Delalića Ćele da svedoči za Keljmendija!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Tužilaštvo BiH tražilo je od Suda BiH da odredi jednomesečni pritvor Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, koje su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH uhapsili zbog sumnje da su ometali rad pravosudja u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

Mera pritvora biće predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično delo, saopštilo je Tužilaštvo.

Dautbašić i Šahman su uhapšeni juče u akciji "Lutka 2", u kojoj su prikupljeni dokazi da su nastojali da navedu svedoka da laže u predmetu Tužilaštva BiH protiv Keljmendija i drugih, kao i postupku koji se protiv Keljmendija vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić

Prema navodima medija, Dautbašić i Šahman su uhapšeni zbog sumnje da su Azru Sarić, bivšu devojku ubijenog sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele, nagovarali da lažno svedoči o detaljima u vezi sa Delalićevim ubistvom.

Narko-bos Naser Keljmendi, između ostalog, optužen je da je naručio i unajmio ubice iz Srbije da 2007. godine u Sarajevu ubiju Ramiza Delalića Ćelu.

Dautbašić i Šahman su visoki funkcioneri Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, za kojeg su mediji ranije tvrdili da ima bliske poslovne veze sa Keljmendijem.

Dautbašić je kandidat SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija u Savetu ministara BiH, pošto je iz vlasti na državnom nivou izašla Demokratska fronta (DF) Željka Komišića. Radončić je rekao da je Dautbašić "apsolutno nevin" i da ostaje jedini kandidat njegove stranke za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

Kako su preneli sarajevski mediji, Radončić je naveo da mu se "već duži period pokušava montirati slučaj Keljmendi", a da je hapšenje Dautbašića i Šahman "nastavak udarca istog lobija".

On je aludirao da iza svega stoje odredjeni ljudi iz Stranke demokratske akcije (SDA), dodavši da će uprkos tome ostati u koaliciji s tom strankom na državnom nivou i u Federaciji BiH. Lider SDA Bakir Izetbegović takodje je rekao da će njegova stranka ostati u koaliciji sa SBB-om, uprkos hapšenju Dautbašića.

"Niko nije kriv dok se ne dokaže i videćemo šta će istražni organi utvrditi. Ali koliko znam, Bakir Dautbašić je kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija", istakao je Izetbegović. On je dodao da "uprkos nekim podmetanjima", Radončić ostaje u koaliciji sa SDA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track