USTAVNI SUD BIH DONEO ODLUKU: Odbijen zahtev Narodne skupštine o danu RS
Foto: Printscreen YT

Konačna potvrda

USTAVNI SUD BIH DONEO ODLUKU: Odbijen zahtev Narodne skupštine o danu RS

Bosna i Hercegovina -

Ustavni sud BiH odbio je zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim, saznaje Večernji list BiH iz izvora u Sudu BiH

U toku je pauza plenarnog zasedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija.

Tokom dana Ustavni sud BiH će razmotriti još informacija o sprovođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine pa će se sudije oglasiti i o zahtevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sledeću nedelju 25. septembra.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnim proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske pa je za 25. septembar zakazan referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­ 9. januara. Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti neviđeno pogoršanje prilika.

(Večernji list.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track