(VIDEO) DODIK: Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH, ključan za budućnost Srpske
Foto: RTRS

Pozvao stranke iz Srpske da podrže inicijativu

(VIDEO) DODIK: Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH, ključan za budućnost Srpske

Bosna i Hercegovina -

Rešavanje pitanja nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH, ključno je za budućnost Republike Srpske, izjavio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

On je objasnio da je sa predsednikom HDZ-a Draganom Čovićem, o Predlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, razgovarao na bazi zajedničkog predloga političkih partija iz Srpske.

Čović je najavio da će Predlog zakona biti usaglašen u narednih 15 do 20 dana.

Vodeća bošnjačka stranka SDA neće podržati predlog zakona, kojim bi se menjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda BiH. Identičan je stav DF-a i SDP-a.

U ovom trenutku SNSD jedino u HDZ-u BiH ima sagovornika iz Federacije o ovoj osetljivoj političkoj temi. Milorad Dodik zato je pozvao stranke iz Srpske koje čine vlasti na nivou BiH, da črvšćim stavom, prvenstveno prema SDA, nametnu pitanje stranih sudija odnosno usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH.

Lider SDS-a Vukota Govedarica danas je bio nedostupan, a ranije je poručio da će se o prijedlogu zakona stranka izjasniti kada dođe u parlamentarnu proceduru.

Izvesno je da će BiH i u 2017. ući sa OHR-om i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Napore lidera SNSD-a da to promeni i ukaže na apsurdnost takvog stanja, u Federaciji doživljavaju kao rušenje države, a opozicione stranke iz Srpske kao pokušaj SNSD-a da uđe u vlast na nivou BiH.

(RTRS)

DODIK: Bosanski jezik ne postoji, niti mogu da nam ga nameću!

DODIK OPLEO PO SDA: Više ne mogu da računaju na Hilari i Erdogana

DODIK: Važnije nam je usvajanje zakona o Ustavnom sudu od evropskog puta BiH

DODIK Teško da će Ivanićeva inicijativa da Sarajevo napravi iskorak ka Beogradu dovesti do rezultata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track