(VIDEO) SKUPŠTINA RS ODBACILA REVIZIJU TUŽBE: Pozvali na blokadu odluka u zajedničkim institucijama
Foto: Printscreen RTRS

Odlučni

(VIDEO) SKUPŠTINA RS ODBACILA REVIZIJU TUŽBE: Pozvali na blokadu odluka u zajedničkim institucijama

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras zaključke, kojima je odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, navodeći da je ona doneta protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BIH.

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma", navedeno je u zaključcima posebne sednice parlamenta održane povodom podnošenja zahteva za reviziju presude MSP povodom tužbe BiH protiv Srbije.

Parlament RS dalje je ocenio da ovakav način donošenje odluka, "navodno u ime BiH, kojim se služe bošnjački predstavnici, a bez poštivanja dejtonskih procedura i bez učešća konstitutivnih naroda", zahteva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja garanata Dejtonskog sporazuma.

U zaključcima se ističe da se zbog "ovakvog delovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i srpski narod potrebno dobiti saglasnost institucija i organa RS".

Parlament je pozvao RS u zajedničkim institucijama da iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou BiH, sve dok se ne reše vitalna pitanja Republike Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rešavanje pitanja imovine i ostala sporna pitanja.

U zaključcima se pozivaju svi politički akteri u RS da o svim pitanjima od posebnog značaja za ovaj bh. entitet pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

Navodeći da parlament RS "čvrsto stoji na odbrani pozicije odbrane slova Dejtonskog sporazuma i prava koja RS po tome pripadaju", u zaključcima je ukazana i neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija.

Parlament je zadužio Vladu RS da u saradnji sa srpskim predstavnicima na državnom nivou, u cilju jačanja evropskog puta, pripreme odgovor RS na sva trenutna putanja koji će biti upućeni svim relevantnim međunarodnim institucijama.

U zaključcima se konstatuje da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović jednostranim odlučivanjem o podnošenju zahteva za reviziju presude prekršio Ustav BiH, zbog čega je zatraženo da protiv njega i svih ostalih koji su učestvovali podnošenju zahteva za reviziju presude bude pokrenuta krivična odgovorost.

Parlament je zatražio od institucija BiH i Federacije BiH da ispune sve mere iz pisma namere MMF-u, a zatraženo je i ukidanje institucije visokog predstavnika.

Za ove zaključke glasalo je 46 poslanika vladajućeg bloka, dok su se poslanici opozicionih stranaka suzdržali od glasanja.

Za opoziciju je bio sporan zaključak prema kojem se od srpskih predstavnika u institucijama BiH traži blokada donošenja odluka, kao i zaključak prema kojem je za odluke od vitalnog interesa za RS i srpski narod potrebno dobiti saglasnost institucija i organa RS.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocenio je da su usvojeni zaključci kontradiktorni, da je namera vladajuće koalicije u RS da se ide na blokadu rada institucija na državnom nivou, kao i ka stvaranju novih tenzija u BiH.

"Na taj način su pokazali da su neiskreni i nezreli. Mi iz opozicije smo pokušali da ukažemo da je potrebno imati zaključke koji treba da pokažu ozbiljnost Narodne skupštine, a ne zaključke koji su kontradiktorni. Bili smo usaglasili skoro sve zaključke. Čekali smo skoro sat vremena da šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković stupi u kontakt s premijerkom i predsednikom RS, a onda je došao i rekao – ovo je ono što mi nudimo", kazao je Borenović.

On je ocenio da se vladajuća koalicija u RS opredelila za potpunu blokadu BiH institucija, dodavši da to znači da se neće moći doneti odluke koje su od interesa za obične građane u RS i BiH.

"To znači da nema odluke o klirinškom dugu, da nema novca za poljoprivrednike, da nema pasoša...Mi smo želeli da se u zaključcima onemogući samo donošenje odluka na nivou BiH koje su štetne po interese RS", naglasio je Borenović.

On smatra da vladajuća koalicija ni ranije nije poštovala zaključke parlamenta, te da to neće činiti ni u ovom slučaju.

"Ovo je čisti marketing o tome kako su se oni, tobože, brinuli za interes RS", zaključio je Borenović.

Prema njegovim rečima, usvajanjem ovakvih zaključaka aktivna pozicija RS postaće deplasirana, jer će oštrica javnosti i međunarodne zajednice biti usmerena prema potezima ovog BiH entiteta.

Poslanici koalicije "Domovina", koja je većinski bošnjačka, napustili su sednicu parlamenta RS odmah na njenom početku, navodeći da je osporavanje revizije presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije osporavanje genocida nad Bošnjacima i "drugi genocid" nad bošnjčkim narodom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track