(VIDEO) SRPSKA SE DOBRO SEĆA TOG ZLOČINA: 25 godina od stradanja 12 beba u Banjaluci
Foto: RTRS

Tuga

(VIDEO) SRPSKA SE DOBRO SEĆA TOG ZLOČINA: 25 godina od stradanja 12 beba u Banjaluci

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - U Banjaluci se danas obeležava 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović položili su vence na Spomen-obeležje "Život", a služen je parastos i položeno je cveće na grobno mesto na banjalučkom Novom groblju gde su bebe sahranjene.

Nećemo odustati i tražićemo sve mogućnosti da se otvori barem politički proces odgovornosti za smrt beba, ako već ne može zakonski, disciplinski, jer su organi UN amnestirani od ovakvih i sličnih dela, kazao je predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila je do sada evidentirao 1.282 stradale dece, od kojih 372 smrtno, dok je 382 dece ranjeno ili povređeno, 487 je pretrpjelo torturu u zarobljeništvu ili logoru, dok 41 dete ima psihičke traume.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

"Posle 25 godina svesnog, stravičnog zločina, okupili smo se da se podsetimo na nevinu decu koja bi sada možda bila porodični ljudi i imala svoju decu, i koja bi gradila svoju budućnost, umesto što se tužno prisećamo, oplakujemo i polažemo cveće kao utehu za sve ono što nosimo u srcu, pri tome imajući u vidu strašan bol majki koje se svakim ovim datumom suočavaju i pitaju 'zar je to tako trebalo da bude'?", rekao je Mitrović i istakao da se ovaj zločin ne bi dogodio da je bilo razumevanja najvećih moćnika, nedodirljivih, koji ne odgovaraju, koji se ne sete ni zbog formalnih razloga da pošalju telegram saučešća i solidarnosti.

Inače, kao datum obeležavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine, podseća RTRS.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će od utorka voditi BIA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track