ŽALE ZBOG NEČASNOG ČINA VANDALA: Kanton Sarajevo obnovlja zapaljenu pravoslavnu crkvu
Foto: Wikipedia/Novica Nakov - Flickr

ISTRAGA U TOKU

ŽALE ZBOG NEČASNOG ČINA VANDALA: Kanton Sarajevo obnovlja zapaljenu pravoslavnu crkvu

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo finansiraće sanaciju crkvene prostorije koja je izgorela u požaru u pravoslavnoj Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri unutrašnjih poslova i prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Vedran Mulabdić i Čedomir Lukić posetili su pravoslavnu crkvu i u pratnji paroha dolačkog Čedomira Đelme obišli prostoriju koja je u subotu izgorela u požaru.

"Vlada će posle procene nastale štete pružiti neophodnu finansijsku pomoć za sanaciju ovog dela objekta, kako bi se što pre stvorili svi potrebni uslovi za neometano obavljanje verskih obreda", naglasio je Konaković.

Mulabdić je najavio brz završetak istrage, pošto su policijski zvaničnici obavili istragu.

"Iskreno mi je žao zbog ovog nečasnog čina. Nadam se da se ovakvi i slični događaji ubuduće neće više dešavati", rekao je Lukić.

Deo pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg u centru Sarajevu zapaljen je juče pošto je kroz prozor ubačena zapaljiva materija. Požar je izbio u skladišnom prostoru hrama. Niko nije povređen, ali je pričinjena materijalna šteta.

Hram u Sarajevu je i ranije bio na meti pljačkaša, a ove godine u dva navrata dogodila se krađa ikona iz hrama. Hram Preobraženja Gospodnjeg u petak je proslavio krsnu slavu u prisustvu velikog broja vernika iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i okolnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja