ZBOG POVEĆANOG BROJA UBISTAVA: U psihijatrijskoj bolnici Sarajevo grade novo odeljenje
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Za forenzičke pacijente

ZBOG POVEĆANOG BROJA UBISTAVA: U psihijatrijskoj bolnici Sarajevo grade novo odeljenje

Bosna i Hercegovina -

Psihijatrijska bolnica Sarajevo će usled povećanog broja krivičnih dela i ubistava naredne godine početi gradnju novog objekta u kojem će biti smešteno odeljenje za forenzičke pacijente, kazao je direktor Muhamed Ahmić.

Odeljenje za forenzičke pacijente trenutno postoji u bolnici na Sokocu, a iako je ranije najavljivano, Zavod za forenziku neće biti otvoren do kraja ove godine. Doktor Ahmić kaže da inicijativa postoji nekoliko godina.

"Trenutno smo u fazi izrade idejnog elaborata za otvaranje dela za forenzičku psihijatriju. Ideja je da se na tamo leče duševni bolesnici kojima je sud izrekao meru obaveznog psihijatrijskog lečenja, da se sprovodi takozvano lečenje na slobodi i da se rade timska psihijatrijska veštačenja za potrebe tužilaštava i sudova. U okviru odeljenja želimo da imamo edukaciju iz oblasti forenzičke psihijatrije", kazao je Ahmić.Ahmić ističe kako je ideja za osnivanje forenzičkog odeljenja nastala usled potreba društva i okoline u kojoj živimo.

"Ukoliko odeljenje bude namenjeno za potrebe pacijenata iz Kantona Sarajevo, kapacitet će biti blizu 20, a ukoliko bude na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, kapacitet će biti blizu 70 ležećih pacijenata", navodi naš sagovornik i dodaje kako će uložiti sve napore da ovo odeljenje bude uspostavljen naredne godine.Forenzičke bolesnike nadziru policijski službenici KPZ-a Sarajevo. Problem forenzičkih pacijenata je vrlo složen i težak, kako društveno, tako i sigurnosno te humano, jer i osobe koje su počinile najteža krivična dela u stanju bolesti zaslužuju adekvatan tretman - lečenje.

(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track