ČEKA NAS PAKAO NA BALKANU: Prognoza Amerikanaca za leto vam se NIKAKO NEĆE DOPASTI
Foto: AP 22.06.2013.

Vrelina

ČEKA NAS PAKAO NA BALKANU: Prognoza Amerikanaca za leto vam se NIKAKO NEĆE DOPASTI

Region -

Dugi periodi toplog vremena, uključujući i nekoliko opasnih toplotnih talasa, obeležiće vremenske prilike tokom leta širom južne i istočne Evrope, objavio je Akuveder.

Dugo, toplo leto i duža razdoblja s temperaturama iznad prosečnih za to doba godine obuhvatiće prostor od Italije do Balkanskog poluostrva.

Nasuprot tome, stanovnici Velike Britanije i Irske neće se baš ugrejati ovog leta, a između ovih područja s različitim vremenskim prognozama naći će se zemlje od Francuske do Češke sa čestim olujnim vetrovima.

Naš region posebno u julu i augustu očekuju opasne vreline i temperature iznad 32 stepena celzijusa koje će se zadržavati i duže od sedmicu.

"Rekordno visoke temperature moguće su tokom najintenzivnijih toplotnih talasa", upozorava meteorolog Alan Repert.

Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji preti najveća opasnost od vrućina, a meteorolog Tajler Rojs dodaje da će drugi problem predstavljati smog i loš kvalitet vazduha.

Foto: AP
Foto: AP

Ekstremne vrućine u južnoj i istočnoj Evropi ograničiće količinu padavina, što će povećati rizik od suše uprkos natprosečnim padavinama od januara do aprila.

Širom Balkana nastaviće se stradanje useva koji su već pogođeni prolećnom hladnoćom, a sada im slede nedostatak padavina i intenzivna toplota tokom leta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OPREZ: Klima uređaji nisu ni najmanje naivni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track