CERAR ODLUČAN: Slovenija neće dozvoliti ulazak migranata iz Hrvatske u slučaju da se ponovi kriza
Foto: AP, 19.02.2016.

Posle sastanka sa Kernom

CERAR ODLUČAN: Slovenija neće dozvoliti ulazak migranata iz Hrvatske u slučaju da se ponovi kriza

Region -

U slučaju da se ponovi prošlogodišnja migrantska kriza, Slovenija neće neće dozvoliti vandredni ulazak migranata iz Hrvatske, rekao je danas premijer Miro Cerar.

Cerar je posle sastanka s austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, rekao da će njegova zemlja strogo primenjivati šengenska pravila na granici sa Hrvatskom.

"Želim jasno da kažem da će Slovenija strgo čuvati šengensko područje i na granici sa Hrvatskom strogo sprovoditi pravila Evropske unije", rekao je Cerar.

On je dodao da se i njegova država i Austrija zauzimaju za bolje čuvanje spoljnih granica EU i veću pomoć u kontroli potencijalnog novog talasa migranata.

Tu pomoć, prema Cerarovim rečima, treba ponuditi Bugarskoj, Srbiji "ali u prvom redu Grčkoj i Makedoniji", prenosi HINA.

"Mere pojačane kontrole granice bi bile privremene i trajale bi dok traje vanredno stanje sa migrantima, a ukinule bi se čim potreba za njima prestane", rekao je Cerar.

Slovenački premijer i austrijski kancelar zauzeli su se za evropsko rešenje pitanja migracija i zaštitu spoljnih granica EU.

Slovenija je pred Kernov dolazak u petak Austriji poslala diplomatsku notu u kojoj je ocenila kao nepotrebne jače granične kontrole koje je austrija postavila prema Sloveniji zbog bojazni od novog dolaska velikog broja ilegalnih migranata.

U noti se navodi i da Slovenija dobro čuva šengensku granicu sa Hrvatskom.

Kern je nakon sastanka s Cerarom izjavio da će Austrija o svojim mogućim novim merama zaštite granice od migranata susedne države obaveštavati unapred i pravovremeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track