CRNOGORSKA BANANA ZA AMERIČKU POLICIJU: Carinici u barskoj luci zaplenom kokainske pošiljke upropastili planiranu akciju DEA za otkrivanje lanca narko-mafije! (FOTO)
Foto: Printscreen

kontejner pun droge

CRNOGORSKA BANANA ZA AMERIČKU POLICIJU: Carinici u barskoj luci zaplenom kokainske pošiljke upropastili planiranu akciju DEA za otkrivanje lanca narko-mafije! (FOTO)

Crna Gora -

BAR - Kontejner sa kokainom koji je prošlog meseca zaustavljen u barskoj luci, već je nekoliko puta stizao u Crnu Goru, a otkrićem droge carinici su najverovatnije nehotice upropastili akciju američke Agencije za borbu protiv šverca narkotika (DEA) koja traje oko godinu dana.

"Najmanje pet puta je taj kontejner sa kokainom bio u Crnoj Gori", rekao je "Vijestima" izvor blizak istrazi. Crnogorski carinici otkrili su 14. juna 32 pakovanja kokaina u barskoj luci u kontejneru sa bananama.

"Carinski službenici su odredili za pregled dva sumnjiva kontejnera sa bananama koja su iz Ekvadora, preko Malte, stigli u Luku Bar. Pregledom, uz upotrebu skenera, u delu kontejnera namenjenog za hlađenje (frigo prostor), uočena je senka čija boja je ukazivala na postojanje materije organskog porekla. Carinski službenici su, zatim daljom kontrolom otkrili 32 pakovanja kokaina od po 1 kg", saopštila je Uprava carina nakon zapljene.

foto: printscreen Uprava carina

Droga je po nalogu tužilaštva predata Upravi policije koja je istog dana saopštila da je bruto težina pošiljke 38,8 kilograma. Izvori Vijesti tvrde da je DEA sprovodila operaciju kontrolisane isporuke, odnosno pušta se pošiljka droge kako bi se videlo kome je namenjena i tako razotkrio čitav lanac krijumčarenja, od pošiljaoca do dilera na veliko na krajnjem odredištu.

To je navodno rađeno u saradnji sa nekim policijama država u regionu, uključujući bosansku. Nije jasno kada je tačno i gde kokain prvi put ubačen u prostor za hlađenje kontejnera.

"To traje više od godinu dana. Moguće je da je neko davno otkucao operaciju DEA, čim je kontejner sa drogom toliko vremena plovio svetom a da niko nije pokušao da preuzme kokain", rekao je jedan sagovornik.

foto: printscreen Uprava carina

Ekspert sa koijm su Vijesti razgovarale rekao je da je trebalo da carinici obaveste policiju pre nego što su dopustili da desetak osoba, uključujući špeditera, prisustvuju fizičkom pregledu kontejnera, kada su skidali zarđale šarafove sa pregrade iza koje se nalazi rashladni sistem kontejnera, kako je rekao izvor blizak istrazi.

Kontejner pripada "Maersku", najvećoj svetskoj kompaniji za kontejnerski transport robe brodovima i kopnom. "Maersk" i proizvodi rashladne kontejnere koji služe za transport kvarljive robe. Kontejneri se iznajmljuju špediterima koji ugovaraju transport pošiljke za klijente, sačinjavaju prateću dokumentaciju i isporučuju teret krajnjim primaocima.

"Nedeljno u barsku luku stigne oko 50 kontejnera sa bananama. U ovu luku stižu banane za Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu", rekao je izvor iz vrha policije kada je otkrivena pošiljka kokaina. Crnogorska policija je 15. juna saopštila da su ispitali više osoba u vezi sa spornim kontejnerom.

Izvor iz policije saopštio je da su saslušani vozač kamiona koji je trebalo da preuzme kontejner, špediter i pomorski agent. Svi su negirali da imaju bilo kakve veze sa pošiljkom kokaina.

foto: printscreen Uprava carina

Nije jasno da li je crnogorska policija znala za operaciju DEA, pre nego što je Uprava carina otkrila kontejner sa kokainom. Uvoznik pošiljke banana iz “ukletog” kontejnera koji je kružio svetom godinu dana je kompanija “Voli”, kako su Vijestima saopštili 14. juna izvori iz policije i barske luke.

Tada do novinara nisu došle informacije da je kokain pronađen među bananama, a ne u prostoru za rashladni sistem. Iz kompanije “Voli”, Vijestima je te noći odgovoreno da droga nije pronađena u njihovoj isporuci banana, što se ispostavilo kao tačno.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Vijesti.me/uprava carine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track