EKOLOŠKA KATASTROFA U RISNU: U more prosuto motorno ulje, voda postala CRNA! (FOTO)
Foto: Vijesti/Lučka kapetanija

veliko zagađenje

EKOLOŠKA KATASTROFA U RISNU: U more prosuto motorno ulje, voda postala CRNA! (FOTO)

Crna Gora -

U akvatorijumu Luke Risan juče ujutro se izlila neutvrđena količina starog motornog ulja u more.

Masna fleka plutala je delom akvatorijuma luke, a u njenom čišćenju i uklanjanju odmah po pozivu građana, angažovana je ekipa Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor.

foto: Vijesti/Lučka kapetanija

Specijalno plovilo EKO-1 "okružilo" je mrlju posebnom plutajućom branom kako bi se sprečilo njeno širenje, a onda su posuta specijalna hemijska sredstva-disperzanti.

foto: Vijesti/Lučka kapetanija

Ekipa jedne firme iz Bara će separatorom "odvojiti" ulje iz morske vode i ispumpati ga u tankove svog posebnog vozila koje se angažuje u ovakvim prilikama.

Na licu mesta u Risnu su inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar i diretor uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

foto: Vijesti/Lučka kapetanija

Lompar je rekao da je istraga o uzroku ovog zagađenja mora u toku i da otežavajuću okolnost u tome predstavlja činjenica što Luka Risan nema zakupca i njen akvatorijum nije pod nadzorom čuvarske službe, već je dostupan svima.

"Najverovatnije se radi o starom motornom ulju koje je neko prosuo u more. Nije isključena ni mogućnost da je zagađenje došlo sa kopna, a ne sa nekog plovnog objekta u luci, odnosno, da je neko ulje prosuo u kanal atmosferske kanalizacije kojim je ono potom dospelo u more kod luke u Risnu", kazao je Lompar.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti/Lučka kapetanija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track