STEJT DEPARTMENT U IZVEŠTAJU O CRNOJ GORI: Tamo se pale vozila i potežu noževi
Foto: Profimedia

upozoravaju američke turiste

STEJT DEPARTMENT U IZVEŠTAJU O CRNOJ GORI: Tamo se pale vozila i potežu noževi

Crna Gora -

Organizovane kriminalne grupe u Crnoj Gori obračunavaju se paljenjem i dizanjem automobila u vazduh, dok se u kafanskim i uličnim tučama poteže i oružje.

To se između ostalog navodi u izveštaju o kriminalu i bezbednosti u Crnoj Gori, koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta.

U tekstu Saveta za inostranu bezbednost (OSAC) za 2018. godinu, između ostalog, navodi se da u Crnoj Gori postoje organizovane kriminalne grupe, uključene u zelenašenje, krijumčarenje droge i ljudi.

"Nasilje između članova kriminalnih grupa je često, a u međusobnim obračunima pale se automobili ili dižu u vazduh. Tokom napada stradaju članovi suparničkih bandi, ali i nedužni građani. Stranci nisu mete napada, iako mogu postati žrtve spletom nesrećnih okolnosti", navodi se u izveštaju u kojem se američki državljani upozoravaju na šta da obrate pažnju tokom posete Crnoj Gori.

Ističe se i da je Podgorica relativno siguran grad, ali da američki državljani tokom boravka u glavnom gradu Crne Gore mogu biti meta lopova i džeparoša.

Podsećajući da od maja do septembra brojni turisti borave u Crnoj Gori, u OSAC-u upozoravaju da su tada češće krađe i ulični kriminal.

"Napadi, krađe i upadi u kuće su rijetki iako je moguće da američki državljani posatnu žrtve. Posle tuča česte su odmazde koje mogu eskalirati u upotrebu oružja. Ukoliko svjedoči tuči ili čarkama, američki turista treba odmah da napusti to mesto", ističu u OSAC-u.

Navodi se i da je opasnost od sajber kriminala mala, iako su zabilježeni hakerski napadi na državne institucije i bankarski sektor.

U OSAC-u pojašnjavaju da je u Crnoj Gori mala opasnost od političkog nasilja prema američkim državljanima i institucijama. Demonstracije su česte ali, kako se navodi, uglavnom su male i nenasilne.

"Sukobi između policije i demonstranata dešavaju se sporadično. Razlozi za demonstracije su uglavnom ekonomske prirode, zbog penzija i plata, ali mogu biti i političke. Crna Gora je država brojnih etničkih grupa, ali je etničko nasilje retkost. Incidenti zbog različite verske pripadnosti su retki i ne podržava ih značajan broj građana", ističe se.

Piše i da je Crna Gora država srednje opasnosti od terorizma. "Nema terorističkih akcija protiv američkih državljana i kompanija, iako postoji regionalna zabrinutost i opasnost od međunarodnih terorističkih organizacija".

U izveštaju se navodi da je policija profsionalna, ali da ima ograničene kapacitete kada su u pitanju istrage. Upozorava se i da je preporučljivo elementarno znanje crnogorskog u komunikaciji sa policajcima ili dežurnim službama, "s obzirom na to da su retki oni koji govore engleski jezik".

U izveštaju se navodi da je prevoz autobusima, taksijem i vozovima dostupan i relativno jeftin, ali da su vozila dotrajala i da se vozni red retko poštuje.

"Vozači autobusa moraju imati posebnu dozvolu da bi njima upravljali, ali nisu obavezni da se dodatno edukuju, a autobusi su uglavnom siromašno opremljeni. Taksija ima u značajnom broju, ali postoji opasnost da vam tokom turističke sezone prekomerno naplate uslugu. Vožnja vozovima je jeftina, ali oni često kasne i skloni su promenama voznog reda bez najave", navodi se.

U izveštaju se upozorava da je noćna vožnja opasna zbog loših puteva, ali da treba pripaziti i na odrone na putevima van gradova.

"Iako je obuka vozača obavezna, retko se upotrebljava signalizacija i može se očekivati vožnja sa naglim promenama traka. Posebno treba obratiti pažnju prilikom prelaska ulice i upravljanja motornim vozilima", navode u OSAC-u.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja