CRNA GORA NE ISKLJUČUJE RAT U REGIONU: Obelodanjen predlog strategije nacionalne bezbednosti
Foto: Profimedia

neočekivano

CRNA GORA NE ISKLJUČUJE RAT U REGIONU: Obelodanjen predlog strategije nacionalne bezbednosti

Crna Gora -

Crna Gora ima specifično mesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona, kaže se u Predlogu strategije nacionalne bezbednosti i ocenjuje da je opasnost od direktne vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, ali se ne može isključiti.

Navodi se da bezbedonosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskom i mediteranskom podneblju.

"Deo je regiona koji je u prethodnom periodu pretrpio dinamične promene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mjesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona“, kaže se u Vladinom dokumentu.

Ističe se da Crna Gora deli strateški pristup izazovima, rizicima i pretnjama po nacionalnu bezbednost koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

Ocjenjuje se da je spektar izazova, rizika i pretnji širok. "Region je još opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima".

"Kao posledica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne pretnje Crnoj Gori je značajno smanjena, ali se ne može isključiti", kaže se u predloženoj strategiji.

Navodi se da su promene na geostrateškom planu uticale da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečevanje daljeg evropskog i evroatlanstkog puta pojedinih država regiona.

Ocenjuje se da, s obzirom na geografski položaj, na bezbednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u neposrednom okruženju, ali i one u udaljenim regionima, kao što su Istočna Evropa, Bliski Istok i Severna Afrika, kao i regionima Crnog i Kaspijskog mora i Kavkaza.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track