BOŠNJAČKO VEĆE: Podmetačina je da tražimo zabranu Kišovih i Njegoševih dela
Foto: Youtube/Printscreen

misteriozni apel

BOŠNJAČKO VEĆE: Podmetačina je da tražimo zabranu Kišovih i Njegoševih dela

Crna Gora -

Bošnjačko veće u Crnoj Gori odbacilo je, kako su kazali, insinuacije u vezi sa "misterioznim" apelom isključivanja iz nastavnih programa dela Petra II Petrovića Njegoša i Danila Kiša.

U Veću smatraju da se radi o "senzacionalističkoj podmetačini" kojom se pokušava isprovocirati nacionalna i verska netrpeljivost u Crnoj Gori."Bošnjačko veće nije potpisalo bilo kakav dokument kojim se traži zabrana pomenutih autora. Apel koji je udruženje građana sa drugog kontinenta uputilo našim vlastima ne smatramo vrednim pažnje, makar ne na način na koji su medijski uspeli da uznemire javnost Crne Gore i šire", naveli su u saopštenju.

Bošnjačko veće predstavlja krovnu instituciju svih Bošnjaka u Crnoj Gori kao konstitutivnog naroda, koji zajedno sa drugim manjinskim narodima čini i gradi multikulturalnu, građansku Crnu Goru, dodaju u saopštenju.

Ranije je više bošnjačkih organizacija iz dijaspore zatražilo od crnogorskih vlasti da zabrane i iz obavezne lektire uklone "Gorski vijenac" Petra II Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša. Posebno su od crnogorskog Ministrastva kulture zahtevali i ukidanje Njegoševe nagrade.

Isti zahtev poslat je i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je "sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima".

Crnogorska ministarstva prosvete i kulture odbacila su takve zahteve.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track