ŠTA MILO TRAŽI NA PROSLAVI U PARIZU? MANDIĆ: On bi najviše voleo da su u ratu pobedile Nemačka i Austrougarska
Foto: Screenshot/AP

Otvoreno

ŠTA MILO TRAŽI NA PROSLAVI U PARIZU? MANDIĆ: On bi najviše voleo da su u ratu pobedile Nemačka i Austrougarska

Crna Gora -

"Da iskreno misli i oseća veličinu uspeha koji su naši preci postigli, Milo Đukanović bi organizovao veliku proslavu u samoj Crnoj Gori. Nažalost, po ponašanju njegovog režima samo se može zaključiti da oni žale za porazom carevina Austrougarske i Nemačke"

Predsednik NSD, Andrija Mandić, čestitao je Dan primirja u Prvom svetskom ratu i trenutak kapitulacije carske Nemačke "svim građanima Crne Gore koji su ponosni na svoje pretke i njihovu časnu i herojsku borbu".

"Među narodima koji su ostvarili ovu veličanstvenu pobjdu i bacili na kolena velike svetske sile, posebno mesto zauzima srpski narod, koji je ispisivao svoju slavnu istoriju krvlju i herojstvom od Cera, Kolubare, Mojkovca, Mačkovog kamena, Topličkog ustanka, Kajmakčalana i nezadrživog proboja Solunskog fronta i oslobađanja Srbije, Crne Gore, Vojvodine, Boke i svih drugih prostora nekadašnje kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", navodi se u saopštenju jednog od lidera DF.

To je, kako dodaje on, veliki dan za čovečanstvo ali ne i za režim u Crnoj Gori koji oslobođenje od Austrougara "proglašava okupacijom".

"Zabranjivati proslavu u Pljevljima, zabranjivati ulazak u Crnu Goru vodećim srpskim intelektualcima i nazivati najpogrdnijim imenima učesnike veličanstvene budvanske proslave 'Pokoljenja dela sude', a nedugo zatim ići u Pariz na proslavu koja se održava istim povodom, može samo da uradi crnogorski režim", poručio je Mandić.

On je kazao da je lažna i providna svrha boravka Mila Đukanovića u Parizu, kada njegova vlast na svakom koraku osporava činjenicu da je Crna Gora oslobođena od okupacije 1918.

Posebno ih je, poručuje Mandić, stid da su dobrovoljci iz Crne Gore i Boke, koji su se nalazili u sastavu Srpske vojske, prvi stigli na ove prostore i razoružali okupatorsku vojsku.

"Da iskreno misli i oseća veličinu uspeha koji su naši preci postigli, Milo Đukanović bi organizovao veliku proslavu u samoj Crnoj Gori. Nažalost, po ponašanju njegovog režima samo se može zaključiti da oni žale za porazom carevina Austrougarske i Nemačke. Posebno je licemerno to što propagandisti DPS najnegativnije, često i vulgarno, kritikuju za događanja sa kraja 1918. godine savezničke države poput Francuske, zato što su prihvatile ujediniteljsku volju ondašnjih građana Crne Gore. To, naravno, Đukanović neće pomenuti zato što je njegovo prisustvo proslavi, ustvari, jeftina prevara, koja je neophodna u širem konteksu složenih međunarodnih odnosa kada postoji mali broj tema o kojima suprostavljene sile imaju usaglašen odnos. Kada svi lideri velikih sila misle isto o prirodi i karakteru Prvog svetskog rata, kao i rezultatima i tekovinama tog užasnog sukoba, neki predsednik DPS, iz male Crne Gore, ne sme da iskoči iz opšteprihvaćene ocene i tamo u razgovorima sa predstavnicima država pobednica kaže ono što ovde on i njegovi istomišljenici ponavljaju do iznemoglosti", navodi se u saopštenju Andrije Mandića.

Đukanović će, kako je ocenio Mandić, biti spreman da se pokloni i srpskoj vojsci i "slavi srpskog oružja" od 1914. do 1918, "onim herojima koji su slomili najveće svetske sile toga vremena".

"To što će u Parizu prošetati bulevarom kralja Petra oslobodioca, neće zaustaviti njegovog premijera da blati tekovine Prvog svetskog rata, što će i on sam, verovatno, nastaviti da radi po povratku sa tog 'hodočasničkog' putovanja".

Ta vrsta politike, tvrdi lider NSD, mnogo liči na odnos prema Rusiji - dok se crnogorski režim, na jednoj strani "zakljinjao u strateško partnerstvo sa starim proverenim istorijskim saveznikom, dotle je na drugoj strani, na prevaran način uvlačio Crnu Goru u NATO, suprotno većinskoj volji građana".

"Nije nikakva tajna da od nekadašnjeg srpskog naroda iz kraljevine Crne Gore koji je imao iste poglede na prošlost i budućnost, danas su formirane dve zajednice koje su postale različite u svemu. Protok vremena nas sve više udaljava jedne od drugih, o čemu veoma ubedljivo svjedoči odnos prema obeležavanju sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu", zaključuje se u Mandićevom saopštenju.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Screenshot/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track