CELA VOJSKA CRNE GORE KAO JEDNA BRIGADA: Otkriveno koliko će vojnika imati najmlađa članica NATO
Foto: Vijesti/Filip Roganović

viđu jadan

CELA VOJSKA CRNE GORE KAO JEDNA BRIGADA: Otkriveno koliko će vojnika imati najmlađa članica NATO

Crna Gora -

Vojska Crne Gore (VCG) će u mirnodopskom sastavu brojati 2.368 ljudi, a u ratnom 5.159, navodi se u Odluci o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini VCG koju je danas usvojila Vlada.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je, nakon sednice Vlade, da se radi o kvalitetnom dokumentu koji će biti polazna osnova za kasnije i teritorijalno definisanje jedinica VCG.

"U narednom periodu planiramo otvaranje kasarne u Andrijevici, gde će biti smeštena Treća pešadisjka četa, i na taj način širimo i pozicioniramo Vojsku tamo gde Crna Gora treba da ima svoje vojne kapacitete, a s druge strane pokušavamo da je vratimo tamo gde i tradicionalno pripada“, kazao je Bošković.

Sve to, kako je naveo, ide u prilog onome što je Vlada postavila za svoj cilj pre dve godine, kada je formirana.

"A to je da Vojsku napravimo onakvom kakvu bi želeli da imamo, kao jedna mala i efikasna država. Dakle, Vojsku shodno potrebama države i njenim nacionalnim interesima s jedne, a s druge strane uvažavajući činjenicu da je Crna Gora 29. punopravna članica NATO-a“, precizirao je Bošković.

Prema njegovim rečima, ovo je samo početak kada je reforma VCG u pitanju.

"Do sredine naredne godine stvorićemo uslove da Vojsku još značajnije podmladimo, bez obzira što smo u proteklih 15 mjeseci dosta uradili na tom planu, a s druge strane i da je modernizujemo“, kazao je Bošković.

Kako je naveo, ono što je urađeno ove, što će biti urađeno u narednih pet godina, samo će pospešiti kapacitete VCG. "Koji će biti korišćeni za potrebe međunarodnih misija, ali mnogo više za potrebe civilnog stanovništva u Crnoj Gori“, istakao je Bošković.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track