SRBIJA IM NADOHVAT RUKE, ALI IPAK DALEKO: Stanovnici mesta na severu Crne Gore traže otvaranje graničnog prelaza
Foto: Vijesti.me/ Tufik Softić

ONEMOGUĆEN IM PROLAZ

SRBIJA IM NADOHVAT RUKE, ALI IPAK DALEKO: Stanovnici mesta na severu Crne Gore traže otvaranje graničnog prelaza

Crna Gora -

Meštani petnjičke Mesne zajednice (MZ) Savin Bor zatražili su od nadležnih u Crnoj Gori da što pre donesu odluku da se iznad sela Kruščica, u delu Pešterske visoravni, otvori granični prelaz prema Srbiji.

Ocenjuju da je reč o korisnoj inicijativi, čijom bi se realizacijom dao puni doprinos razvoju Bihora, ali i čitavog severa Crne Gore.

"Nas sa Srbijom razdvaja samo administrativna granica i ništa drugo. Odavde do Tutina je udaljenost ista kao do Petnjice”, kaže stanovnik Kruščice i bivši odbornik u Petnjici Zaim Ličina.

On dodaje da se uspostavljanjem državne granice na ovom području lokalno stanovništvo suočilo sa svakavim problemima, jer im je onemogućen slobodan prolaz ka teritoriji Srbije.

"Zato je potrebno u što kraćem roku otvoriti granični prelaz na Pešterskoj visoravni, kako bi se stanovništvu iz pograničnog pojasa omogućilo da iz ekonomskih, rođačkih i susedskih odnosa nesmetano prelazi granicu".

Meštani podsećaju da se Savin Bor prema granici sa Srbijom prostire na dvanaestom kilometru od Petnjice i da je jedno od retkih sela na severu koje se može pohvaliti da još ima jaka poljoprivredna i farmerska gazdinstva.

Iako je reč o planinskom mestu na više od 1.200 metara nadmorske visine, u MZ Savin bor živi oko 500 stanovnika.

Da život u kraju nije stao ukazuje i osnovna škola na Savinom Boru koja sa područnim odeljenjima broji više od 120 učenika.

"Važno je napomenuti da se naši planinski katuni graniče sa teritorijom Srbije, zato bi uspostavljnje graničnog prelaza prema Tutinu dalo dodatni stimulans meštanima da još više rade jer bi na lakši način svoje proizvode mogli da plasiraju u Srbiji. Prije svega u fabrikama i na tržištu u Tutinu”, kaže Ličina.

Naglašava da je to najkraća veza do susednih gradova.

Meštani ne zahtevaju da to bude neki skupi granični prelaz.

"Mala kućica sa rampom bi bila dovoljna. Mi smo prirodno upućeni na taj kraj, do kojeg sada moramo da idemo okolo-naokolo, preko Rožaja i prelaza Dračenovac, što je nerealno kada nam je ovde prečicom sve nadohvat ruke".

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Tufik Softić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track