CRNOGORSKI POKRET TUŽI SVEŠTENIKA SPC I SRPSKE ISTORIČARE ZBOG GOVORA U BUDVI: Doveli su Crnu Goru u položaj POTČINJENOSTI I ZAVISNOSTI!
Foto: Vijesti.me/Vuk Lajović, Beta, Printscreen YouTube

KRIVIČNA PRIJAVA!

CRNOGORSKI POKRET TUŽI SVEŠTENIKA SPC I SRPSKE ISTORIČARE ZBOG GOVORA U BUDVI: Doveli su Crnu Goru u položaj POTČINJENOSTI I ZAVISNOSTI!

Crna Gora -

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv sveštenika SPC iz Kotora Momčila Krivokapića, kao i istoričara Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića, zbog, kako su naveli, "krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje".

Ta "nedela" Pokret im pripisuje na osnovu učešća na skupu organizovanom pod motom "Pokoljenja dela sude", 7. novembra u Budvi, u znak sećanja na oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije.

Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić
Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapićfoto: Youtube/Printscreen

U prijavi se navodi da su Krivokapić, Antić i Raković govorili na skupu u organizaciji "izvesne NVO - Srpski narod Boke". Govorima na tom skupu su, kaže Crnogorski pokret, pozivali na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti, u konkretnom slučaju prema Srbiji.

Krivokapić je na tom skupu rekao da "odreda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići - Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine", a to je, kaže Pokret, nedopustivo. I onda je Krivokapić poručio, navode iz Crnogorskog pokreta u prijavi, "gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke Kotorske, prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi, ničija nije gorela do zore".

Čedomir Antić
Čedomir Antićfoto: Beta

Takođe, pomenuta trojica, kaže se u prijavi, su izazivali versku mržnju.

Antić, koji se okupljenima obratio preko video-linka, izjavio je "oni nisu uspeli ni u čemu drugome, osim da budu privezak i sluge moćnih i silnih na ovome svetu", kao i "želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome veku, i nadam se da ćemo se uskoro videti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob".

Aleksandar Raković
Aleksandar Rakovićfoto: Printscreen YouTube

Istoričar Aleksandar Raković iz Beograda, napominju, takođe preko video-linka, izjavio je da smo "kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti večan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more", naveo je Crnogorski pokret u prijavi Vrhovnom državnom tužilaštvu u Crnoj Gori.

Takođe, to je podsticanje na protivustavno otcepljenje Boke, kao dela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je takođe, kako su istakli, zakonski kažnjivo.

foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

Kako se zaključuje, "prijavljeni navedena kaznena dela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske".

Istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću izrečena je ranije mera zabrane ulaska u Crnu Goru, sa obrazloženjem da kontinuirano deluju na ugrožavanju sigurnosti i bezbednosti Crne Gore.

Crnogorski pokret je krivičnu prijavu podneo Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, preneo je portal IN4S.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vijesti.me/Vuk Lajović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track