PARČE HLEBA I KAŠIKA TOPLOG OBROKA SAN ZA MNOGE CRNOGORCE: Narodne kuhinje rade punom parom, ali je gladnih više (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

VEĆE POTREBE NEGO KAPACITETI

PARČE HLEBA I KAŠIKA TOPLOG OBROKA SAN ZA MNOGE CRNOGORCE: Narodne kuhinje rade punom parom, ali je gladnih više (VIDEO)

Crna Gora -

Prazan stomak jedan broj Podgoričana vodi do vrata Narodne kuhinje, pa na Koniku gde besplatan ručak svakodnevno dobija 270 porodica i pojedinaca.

"Servisiramo svakodnevno 600 obroka što nas godišnje košta 550 hiljada evra", kazala je Ivana Vučinić iz Sekretarijata za socijalno staranje.

Nekima obrok dostavljaju na kućnu adresu, neki sami po njega dolaze, a većina se tu hrani.

U Podgorici postoji i Narodna kuhinja pri Hramu Hristovog vaskrsenja u kojoj se deli 230 obroka dnevno.

Mitropolija crnogorsko-primorska ovakve kuhinje ima još i na Cetinju gde spremaju 150 i u Beranama 100 obroka svakog dana.

"Super je draga, imam da jedem, imam da pijem sa mojih troje dece", kazala je jedna korisnica kuhinje.

I u Baru se odnedavno dele besplatni obroci.

"Imamo na dnevnom nivou 110 korisnika, to je u pitanju oko 47 porodica. Potrebe grada su mnogo veće nego što mi trenutno možemo da opslužimo", kazala je predsednica NVO "Žene Bara" Liljana Vujović.

A, potrebe su velike i u drugim opštinama, budući da je prema podacima Monstata 4,4% apsolutno siromašnih građana u Crnoj Gori.

To potvrđuju i svakodnevni apeli za pomoć. Već je u najavi otvaranje kuhinje i u Bijelom Polju koja će za početak hraniti 50 ljudi.

foto: Printscreen/ Youtube

"Mi planiramo da od Božića, krene kuhinja i da taj dan obradujemo one kojima je najpotrebnije", kazao je Darko Pejić, sveštenik iz Bijelog Polja.

Bjelopoljci kažu da je pomoć potrebna mnogim njihovim sugrađanima. Na pomoć u vidu jednog obroka uskoro će moći da računaju i Nikšićani. Prostor za kuhinju su dobili, a sada pregovaraju sa kompanijama i čekaju ugovor.

"Moram priznati sam negde skeptična da će možda preovladati ta sramota među našim narodom, mi smo takva sredina. Potrebe ima, kao i svuda, nije to samo kod nas. 150 je na spisku, ja sam negde rekla do 200 da se ide", kazala je Konstatina Maraš, predsednik NVO "Izvor života".

U Podgorici za sada ne nameravaju da šire kapacitete kuhinje, iako im je za narednu godinu podneseno 307 zahteva građana.

"600 obroka - procena je da je to to, da to za sada zadovoljava potrebe", kazala je Vučinić.

A, ljudi veruju da svaki grad treba da ima bar jednu narodnu kuhinju i da se zajedno treba boriti protiv gladi.

"Uz ovaj obrok koji im dajemo, pokušavamo da im damo delić srca svog, da ih greje do sutra dok ne dođu po novi obrok", kazala je Vujović.

"Jedan evro da čovek odvoji to je jedna usta manje gladna. Naše malo, nekome je mnogo", kazao je Darko Pejić, sveštenik iz Bijelog Polja.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track