SNEG PAO PREKO METAR, DECU SPASAVALI MOTORNIM SANKAMA: Smetovi u Pivskim planinama zavejali puteve! Do mnogih sela nemoguće doći!
Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

POMOĆ OD DOBRIH LJUDI

SNEG PAO PREKO METAR, DECU SPASAVALI MOTORNIM SANKAMA: Smetovi u Pivskim planinama zavejali puteve! Do mnogih sela nemoguće doći!

Crna Gora -

U pojedinim selima Pivske planine smetovi su preko metar, pa mehanizacija Komunalnog preduzeća iz Plužina još nije uspela da očisti put do tih sela.

Zbog neprohodnog puta devojčice Tina i Ksenija Ćalasan iz Nikšića i njihova tetka Branka Ćalasan nisu mogle da se vrate iz sela Barni Do, gde su provele praznike. U pomoć su im, na poziv predsednika Opštine Mijuška Bajagića, pritekli Mirko, Gligor i Petar Cicmil, Dragan Pantović i Novak Ušćumlić koji su ih motornim sankama prebacili do Plužina.

“Poučeni iskustvom iz prethodnih godina i uspešno odrađenih akcija spasavanja u više sela, odmah smo se organizovali i krenuli put Crkvičkog Polja sa četvoro sanki i neophodnom opremom. Džipovima smo se prebacili do očišćene deonice puta, potom smo nastavili sa sankama ka selu koje je udaljeno oko 25 kilometara”, kazao je Mirko Cicmil.

Prvo su svratili u selo Šariće kako bi Savi Vračaru dostavili lekove, a u Barni Do su stigli u ranim večernjim satima jer su im smetovi i mećava otežavali put.

“Povratak je bio složeniji jer je već pao mrak, a morali smo posebnu pažnju da obratimo na bezbednost dece”, kazao je Mirko Cicmil. Podsetio je da su u istom selu i prošle godine imali uspešno realizovanu akciju kada su u izuzetno teškim uslovima uspeli da prevezu čoveka sa srčanim tegobama do prve zdravstvene ustanove gde mu je pružena adekvatna pomoć.

U Crnoj Gori juče je najviše snega bilo na Žabljaku - 62 centimetra. U Kolašinu je izmereno 47, Cetinju i Rožajama 39, Šavniku 36, a u Plavu 32 centimetra.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track