BRUKA OD PRAVDE: Crnogorac iz osvete zasuo Fejsbuk slikama gole supruge! Sud ga TAKO BLAGO KAZNIO da je ceo region u šoku!
Foto: Profimedia

SRAMOTA!

BRUKA OD PRAVDE: Crnogorac iz osvete zasuo Fejsbuk slikama gole supruge! Sud ga TAKO BLAGO KAZNIO da je ceo region u šoku!

Crna Gora -

Sud u Rožajama kaznio je meštanina O. H. novčanom kaznom od samo 150 evra jer je na lažnom profilu na Fejsbuku objavljivao gole fotografije bivše nevenčane supruge da bi joj se osvetio.

Prethodno su on i njegov otac H. H. kažnjeni sa po 250 evra i zabranom uznemiravanja i uhođenja u trajanju od tri meseca zbog fizičkog nasilja nad bivšom ženom i snahom.

U organizacijama za prava žena kažu da je kazna preblaga, a odlukom suda razočarana je i porodica oštećene - tim pre što nasilnik neće platiti punu kaznu.

Rožaje
Rožajefoto: Printscreen YouTube/Vijesti.me

“Od tih 150 evra odbijeno mu je 25 jer je bio pritvoren, a ako plati u roku od 15 dana od donošenja pravosnažne presude, platiće tek dve trećine od preostalih 125 evra. Pa kako da se takva dela ne događaju i dalje", kazala je Vijestima S. A., sestra žrtve. Ona je ocenila da sudovi takvom praksom ohrabruju druge da rade isto.

"Evo, ja ću prva kreirati profil i foto-montažama narušavati ugled bivšem zetu. Na sudu ću priznati da sam to uradila i platiću dve trećine kazne", ogorčena je ona.

Oštećena je bivšeg supruga prijavila sredinom decembra, kad joj je sestra rekla da na Fejsbuku postoji profil sa njenim imenom, sa kog neko njihovoj porodici šalje fotografije golotinje. U prijavi je navela da sumnja na bivšeg muža i da je on i ranije sa lažnih profila sporne poruke slao i njegovoj i njenoj rodbini. U drugoj prijavi, nekoliko dana kasnije, navela je da joj je bivši suprug rekao kako je njene gole fotografije pokazivao "nekom crncu koji je boravio u hotelu Aldi", gde je O. H. zaposlen kao konobar.

foto: Profimedia

Optužila ga je da je dve godine sa lažnog profila u njeno ime pisao njenim rođacima i od njih tražio da upražnjavaju seks.

O. H. je na sudu priznao delo za koje se tereti.

Oštećena i njen bivši suprug su živeli u vanbračnoj zajednici tri godine i imaju dvoje dece. Ona ga je prvi put prijavila u novembru prošle godine, kad je u izjavi policiji navela da su problemi u braku nastupili već po rođenju prvog deteta, a da su postali i ozbiljniji pošto je pristala da suprugu pruži drugu šansu. Tada su počeli da je maltretiraju i bivši svekar i zaova.

Postalo je još gore kad pre godinu dana, kad je rodila i drugo dete. Zato se vratila roditeljima, ali on je tražio pomoć Centra za socijalni rad u Rožajama. Posle zajedničkog savetovanja i obećanja da im se niko neće mešati u brak, vratila mu se. Samo četiri dana kasnije, O. H. i njegov otac su je divljački pretukli.

foto: Printscreen Vijesti.me

Ljiljana Raičević: Presuda je poruka žrtvama da ih država ne štiti

Žrtva je tada podnela prijavu protiv obojice, a posle mesec dana opet se obratila policiji zato što je O. H. na Fejsbuku delio njene gole fotografije.

"Ostalim ženama žrtvama nasilja poručuju da ih država ne štiti, a nasilnicima šalju jasnu poruku - udrite", kaže Vijestima Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće i dodaje da je blaga kazna i zabrana prilaska na tri meseca.

"To je najblaža kazna koju počinioci često ne poštuju jer bi oštećena strana, ako je počinilac prekrši, trebalo da ga stalno prijavljuje. Isprepadana žena žrtva nasilja, koja još sigurno ima pritisak da povuče tužbu ili da se ne žali na presudu, ima za posledicu da će se nasilje sigurno ponoviti”, kazala je.

Nasilje nad ženama i devojkama na internetu u većini država još nije pravno uređeno, a u nekoliko država svrstalo je takozvanu osvetničku pornografiju u krivično delo. Jedna od njih je Velika Britanija, gde je zaprećena kazna do dve godine zatvora, kao i Francuska, čiji zakon takođe predviđa do dve godine robije, ali i globu od 60.000 evra.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track