TRAGEDIJA U BARU: Dečak (2) preminuo od gripa, još jednom se bore za život
Foto: Shutterstock

imao ozbiljnu upalu pluća

TRAGEDIJA U BARU: Dečak (2) preminuo od gripa, još jednom se bore za život

Crna Gora -

Dvoipogodišnji dečak iz Bara prva je žrtva gripa u Crnoj Gori ove godine, dok se jednom detetu u Institutu za bolesti dece bore za život.

Kako je potvrdio direktor Dečje bolnice Saša Radović, pre dva dana preminulo je dvoipogodišnje dete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno posle desetodnevnog lečenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dete, staro 14 meseci, životno ugroženo.

"Dečak je došao sa komplikacijama u Institut za bolesti dece iz Opšte bolnice u Baru posle desetodevnog lečenja. Nezahvalno je sada davati prognoze, jer je reč o detetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa", kazao je Radović.

On je rekao da je preminuli dečak adekvatno lečen od izabranih lekara pre nego što je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su, kako je kazao, lekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

"Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nismo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim merama intenzivne nege i reanimacije", kazao je Radović.

Kada je u pitanju jednogodišnje dete koje je za sada, kako kaže prvi čovek Dečje bolnice, životno ugroženo, brzi test je bio negativan na grip. Objasnio je da procedura predviđa da se uz brzi radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

Direktor Instituta za bolesti dece kaže da imaju umereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usled gripa, ali da su bez obzira na to preduzeli sve mere predostrožnosti.

Kurir.rs/Beta Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja