ĐUKANOVIĆ SE BRANI OD OPTUŽBI: Niko nije plaćao moje račune i odmore, Knežević je kleptoman i prevarant! (VIDEO)
Foto: Vijesti.me/Boris Pejović

POLITIČKI ZEMLJOTRES

ĐUKANOVIĆ SE BRANI OD OPTUŽBI: Niko nije plaćao moje račune i odmore, Knežević je kleptoman i prevarant! (VIDEO)

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u jednoj emisiji poručio da neće podneti ostavku, da je protiv odbeglog tajkuna Duška Kneževića i njegovih banaka podneo dve tužbe.

Za Kneževića kaže da je nedostojan protivnik čiji su instruktori oni koji žele da promene vlast u Crnoj Gori, a to je, kako kaže, mašinerija partijsko-medijsko-NGO-ovska. Za Kneževića kaže da je kleptoman, očajnik i besprizorni prevarant, a da su ga investitori iz UAE nazvali i spodobom.

Đukanović ističe da nije smatrao, kako kaže, nužnim da unižava funkciju predsednika da odgovara na optužbe bez argumenata koje je iznosio begunac od pravde.

foto: Printscreen Instagram/Duško Knežević

“30 godina sam u politici i nisam pobegao ni od jednog dijaloga. Uvek sam cenio mogućnost da sa dostojnim protivnikom ukrstim argumente. Teže je kada naspram sebe imate nedostojnog protivnika i čoveka koji pokušava da pobegne od odgovornosti za učinjene nezakonitosti”, kazao je Đukanović odgovarajući na pitanje zašto odmah nije odgovorio na optužbe Kneževića.

Nisam vlastoljubiv

“Ne zato što sam vlastoljubiv, nego zato što mislim da je ovo kontinuitet borbe za one vrednosti za koje se borimo poslednjih dvadesetak godina”, jasan je Đukanović.

foto: EPA

Predsednik Crne Gore kaže da je DPS spreman da o aferi razgovara u parlamentu i da nisu nikada bežali od megdana.

Govoreći o slučaju Slavoljuba Stijepovića, Đukanović je poručio da ljudi koji su na vlasti, moraju i svojim primerima pokazati da su dostojni funkcija koje obavljaju. DPS je, i u slučaju Svetozara Marovića, pokazao da su svi jednaki pred zakonom, kaže predsednik države.

“Nećemo se žaliti na rešenja ASK, već smo već realizovali njihove naloge. Novac je već vraćen u budžet”, rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je podneo dve tužbe protiv Kneževića i njegovih banaka, kao i krivičnu prijavu.

“Izmirio sam navodni dug koji sam imao prema Atlas banci i podneo tužbu zbog nezakonitog postupanja u tom slučaju”, pojasnio je Đukanović.

Kaže da sumnja da je taj dug ikada postojao.

Predsednik je ponovio da je kredit kod Pireus banke 2007. uzeo i zatim ga vratio prema zakonu.

“Zakonito i moralno sam uzeo kredit i vratio ga posle godinu”, rekao on.

Đukanović je ponovio da je bio sam korisnik dve kartice Atlas banke.

“Sve obaveze sam uredno izmirivao”, jasan je Đukanović.

Kada je reč o kreditu koji je uzeo, a koji je pominjao Knežević, Đukanović je rekao da je uzeo kredi od milion i po evra u julu 2007, a da ga je vratio u julu 2008. godine.

“Nikada niko nije plaćao moje račune, niko nikada nije plaćao moje odmore. To je izmišljotina jednog očajnika koji pokušava da ovakvim temama skrene pažnju svoje odgovornosti sa osnovne teme, a to je da je uništio svoj biznis, ostavio brojne radnike bez posla i plata”, kaže.

Tvrdi da nema šanse da Kneževič ima snimak kako mu daje novac niti da

razgovaraju o tome da mu da novac.

“Niko na planeti nije došao u poziciju da sa mnom razgovara o deobi profita, zajedničkom biznisu, ovoj ili onoj nekretnini”, kategoričan je bio Đukanović.

Dodaje da je cilj svega ovoga politički zemljotres.

foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

“Ali imamo imunitet da se odupremo ovim izazovima. Kada je reč o bankarskom sistemu, jesmo na probi, ali probleme uspešno saniramo. U Fondu za zaštitu depozita postoji novca da se isplate deponenti. Radi se na dokapitalizaciji Atlas banke. Postoje interesovanja eksternih investitora da bi mogli da plate 22 miliona i uđu u tu banku. Dobro je da su depoziti za poslednjih sedam-osam dana porasli za 30 miliona eura. Ne bih rekao da je realna opasnost da ovo što se dogodilo sa IBM i ovo što se dešava sa Atlas bankom, ugrozi bankarski sistem”, tvrdi predsednik Crne Gore.

On tvrdi da odbegli tajkun pokušava da raširi insinuaciju o svom značaju u Londonu i kaže kako će otići u Vašington.

“Sa Velikom Britanijom imamo izuzetno razvijene odnose. Teško mi je da pretpostavim da Velika Britanija zbog bilo kog pojedinca i čoveka koji je pobegao iz države pred zakonom, dovede u pitanje jedno takvo partnerstvo”, jasan je on.

Na novinarsku tvrdnju da je osnovao ofšor kompaniju na Kipru, 2006. godine, Đukanović napominje da je to period kada je ulazio u biznis, kada formira takvu firmu na Kipru.

“Ta firma je formirana i nije živela nijedan dan, preko nje nije prometovan nijedan cent, ta firma ne postoji”, rekao je on. Na pitanje zašto nije prijavio firmu na Kipru, Đukanović kaže da to nije učinio jer ta firma nije radila.

Na ponovljeno pitanje zašto je krio od javnosti da je osnovao firmu, predsednik je ponovio da je to iz razloga da preko nje nije ništa radio.

“Tu nema ničeg nezakonitog. Ta firma nikada nije stavljena u funkciju”, kazao je Đukanović.

Kurir.rs/CDM Foto: Vijesti.me/Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track