AKADEMSKA MREŽA PODRŽALA PROTESTE U CRNOJ GORI: Dosta sa nasiljem, korupcijom i partijskom diktaturom na Univerzitetu
Foto: YouTube prtscr / Morava

traže ostavke

AKADEMSKA MREŽA PODRŽALA PROTESTE U CRNOJ GORI: Dosta sa nasiljem, korupcijom i partijskom diktaturom na Univerzitetu

Crna Gora -

Akademska mreža u Crnoj Gori je danas saopštila da povodom političke krize koja je zahvatila Crnu Goru nakon otkrivanja koruptivnih radnji na najvišem državnom nivou, akademska zajednica oseća obavezu da se javno odredi prema aktuelnim zbivanjima.

U tekstu kojim je akademska mreža objavila jasno je naznačeno da su svi potpisnici saglasni sa podrškom nenasilnim protestima, zahtevom za ostavke onih koji nelegitimno smenjuju dekane fakulteta, i kako se navodi, partijske diktature na Univerzitetu.

Akademska mreža je tako obavestila crnogorsku javnost da svi potpisnici:

1. Pružaju podršku nenasilnim građanskim protestima, čiji je cilj smena režima ogrezlog u korupciji i nasilju. Nakon što su javnosti predočeni neoborivi dokazi, smatramo da je obaveza svakog građanina, a posebno članova akademske zajednice, da zahteva neopozive ostavke nelegitimno izabranih nosilaca vlasti i smenjivost vlasti, što predstavlja aksiom demokratije.

Na to nas dodatno obavezuje činjenica da je jedno od lica uhvaćenih u korupciji svojevremeno obavljalo funkciju ministra prosvete i uređivalo obrazovni sistem Crne Gore.

2. Zahtevaju oslobađanje zarobljenih intitucija, tražeći neopozive ostavke onih koje je partijski mehanizam doveo do funkcije, a počinju od državnog Univerziteta, kao najznačajnije visokoobrazovne institucije. Za početak traže ostavku predsednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duška Bjelice, koji je oličenje DPS upravljačkih manira i strategija, zasnovanih na nelegitimnim radnjama i zastrašivanju akademske zajednice i koji je ustanovio praksu nezakonitog smenjivanja nepodobnih dekana.

Podsećamo da je na to mesto instaliran 2012. godine, što označava početak grube i ogoljene partijske diktature na Univerzitetu. Njegovo protivzakonito i protivustavno delovanje na toj funkciji potvrđeno je sudskim presudama, pa i onom Ustavnog suda, ali to nije bilo dovoljno da ambiciozni član DPS-a podnese ostavku.

3. Pozivaju akademsku zajednicu da podrži volju građana, da izađe na proteste i tako pokaže da je vreme zastrašivanja i korupcije okončano i na Univerzitetu i u državi.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: YouTube prtscr / Morava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track