CRNOGORSKA TERMOELEKTRANA SMRTI: Zbog TE Pljevlja umre više građana nego što nastrada u saobraćajnim nesrećama!
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

nadležni tvrde

CRNOGORSKA TERMOELEKTRANA SMRTI: Zbog TE Pljevlja umre više građana nego što nastrada u saobraćajnim nesrećama!

Crna Gora -

Zagađeni vazduh, koji je velikim delom posledica rada Termoelektrane Pljevlja, godišnje odnese više života od saobraćajnih nesreća, upozorava Institut za javno zdravlje.

“Godišnja stopa prevremene smrtnosti koja je povezana sa izlaganjem zagađujućim česticama je 10-60 puta veća od smrtnosti usled saobraćajnih nezgoda ili 2-20 puta veća od smrtnosti usled bolesti digestivnog sistema u Crnoj Gori”, rekli su Vijestima iz Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta.

Savez za životnu sredinu i zdravlje (HEAL) je prošlog meseca u svojoj analizi upozorio da je, na primjer, pljevaljska Termoelektrana svojim delovanjem 2016. godine izazvala 35 prevremenih smrtnih slučajeva u Crnoj Gori, a ukoliko se uzme njen uticaj i van granica onda je broj slučajeva 133. Procena uticaja na zdravlje u Crnoj Gori u ovom izveštaju HEAL-a data je na osnovu podataka emisija iz Elektroprivrede Crne Gore za 2016. godinu.

Nadležnost Agencije je praćenje stanja kvaliteta vazduha i obavještavanje javnosti. Prisustvo faktora koji utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha traje i do šest mjeseci u Pljevljima.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track