AMFILOHIJE NA POMENU ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA: Ova agresija bila slična onoj nacističkoj 1941. godine! Bog nije u sili nego u pravdi!
Foto: YouTube prtscr / Novi TV

skup u podgorici

AMFILOHIJE NA POMENU ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA: Ova agresija bila slična onoj nacističkoj 1941. godine! Bog nije u sili nego u pravdi!

Crna Gora -

U hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je parastos žrtvama NATO agresije na nekadašnju SRJ, a arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski, Amfilohije, poručio je da je po mnogo čemu ta agresija bila slična onoj nacističkoj iz 1941.

Simbolicno u 19.45 časova, kada su pale prve bombe na našu zemlju 1999. godine, počeo molitveni skup pod nazivom "Počelo je 24. marta 1999. - 20 godina i dalje nas ubijaju karcinomi, leukemije, smrtonosnost novorođenčadi".

Nakon parastosa, u kripti hrama skup je nastavljen prikazivanjem filma koji je o događajima i stradnjima od početka do kraja NATO bombadovanja uradio portal IN4S.

Mitropolit Amfilohije podsetio je na reči svetog Aleksandra Nevskog da "Bog nije u sili nego u pravdi", ističući da je to ono što je kroz vekove nadahnjivalo istinske prave ljude bez obzira gde živeli i kom narodu pripadali, preneo je portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

"To je ono na čemu je sagrađena sva istorija balkanskog naroda, kako ga obično zovu oni koji sebe poistovjećuju sa Evropom, govoreći o nama kao primitivnim plemenima i narodima. Međutim, taj Balkan, tako ozloglašen i izvikan, on je temelj i srce Evrope. On je rodio hrišćansku Evropu", rekao je vladika i dodao da je car Konstantin prenio prestonicu iz paganskog, mnogobožačkog Rima, gde je glavno načelo bilo "hleba i igara", u mali grad Vizant, Konstantinopolj.

Mitropolit je kazao da je hiljadu godina ta Evropa, utemeljena na Jerusalimu, Atini, Konstantinopolju, rađala sve što je istinsko i pravo u sveukupnoj Evropi. Naglasio je da je ova Evropa koja se danas projavila i poistovetila sebe sa Evropom samo jedan deo nje, i da ona nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija.

"Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našega vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa! To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava", rekao je mitropolit.

Naglasio je vladika da je ta Evropa koja je sad trijumfovala, a koju nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolinija i Hitlera. Kazao je da mi ne možemo drugim putem, jer je naša Evropa izvorna Konstantinovsko-Justinijanovska, carska Evropa koja je, što se tiče vladara, okončana mučeničkom smrću carske ruske porodice 1918.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Novi TV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track