CRNA GORA TRAŽI OD SRBIJE DA IZRUČI MAROVIĆA: Ministarstvo pravde očekuje da se uhapsi bivši predsednik
Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

za miloša traže da odleži kaznu u srbiji

CRNA GORA TRAŽI OD SRBIJE DA IZRUČI MAROVIĆA: Ministarstvo pravde očekuje da se uhapsi bivši predsednik

Crna Gora -

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje bivšeg predsednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića radi izdržavanja zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstvo traži i da sin Svetozara Marovića, Miloš, zatvorsku kaznu od godinu dana odleži u Srbiji, čije je državljanin.

"I pre podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice, stvoreni su svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen Crnoj Gori, "kao što je to slučaj sa drugima koje naša zemlja potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju", navodi crnogorsko Ministarstvo pravde.

foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

"Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje", objašnjava se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da očekuje da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći srpske nadležne organe na ispunjavanje međunarodnih obaveza odnosno, kako se navodi, hapšenje Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstvo je srpskim nadležnim organima prosledilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji.

Osim toga, Osnovni sud u Kotoru uputio predmetnu zamolnicu zbog sprečavanja da zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track