SRBI U CRNOJ GORI REKLI NE MILU! SA TROJIČINDANSKOG SABORA U PODGORICI UPUĆENA JASNA PORUKA: Ne damo naše manastire i crkve Đukanovićevom režimu! Ako ne odustane, branićemo ih svim sredstvima  (KURIR TV)
Foto: Kurir

odbrana srpskih svetinja

SRBI U CRNOJ GORI REKLI NE MILU! SA TROJIČINDANSKOG SABORA U PODGORICI UPUĆENA JASNA PORUKA: Ne damo naše manastire i crkve Đukanovićevom režimu! Ako ne odustane, branićemo ih svim sredstvima (KURIR TV)

Crna Gora -

Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica treba da bude povučen, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.

11:52 - Odbijen je zahtev Mila Đukanovića da SPC preda manastire i verske objekte u ruke crnogorske pravoslavne crkve. Ako Đukanović ne odustane od sramnih zahteva, sveštenstvo poručuje da će još odlučnije istupiti u borbi svojih svetinja i zakonskih prava. Više o tome pročitajte OVDE.

10.48 - Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da najava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve predstavlja nastavak antisrpske politike crnogorskog režima.

"Na saboru želimo da pružimo podršku našim episkopima, sveštenstvu, da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojoj pripadamo pošaljemo poruku crnogorskom režimu i Milu Đukanoviću koji je najavio obračun s našom Crkvom kroz formu navodnog obnavljanja autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve - da to ne rade, da je to opasan posao i da je to samo nastavak antisrpske politike koju oni sprovode", kazao je Mandić u Jutarnjem programu RTS u javljanju uživo iz Podgorice. On je crnogorske vlasti pozvao da se zaustave i da, kako kaže, prestanu da čine to što čine ne samo srpskom narodu koji živi u Crnoj Gori nego i Srbiji i svim Srbima na planeti.

10.33 - Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije upravo besedi o Saboru, pravoslavlju i poziva one "koji bi da skrave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

1 / 16 Foto: Kurir

Pozvao ih je da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski "da ne stvaraju razdore i mržnju".

Iz Mitropolije su juče uputili poziv vernicima da ispred hrama ne budu nikakve ideološke, političke ili nacionalne zastave i simboli, što su okupljeni ispoštovali.

09.33 - Crnogorska vlast na sve načine sabotira Trojičindanski sabor pa su, kod Virpazara, našli baš jutros da asfaltiraju saobraćajnicu ne bi li na taj način izazvali zastoj i spriječili vjernike da dođu na Sabor u Podgorici, prenosi portal IN4S.

1 / 2 Foto: In4s.net

Prema saznanjima Novosti policija je zaustavljala i autobuse što je dodatno usporavalo njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Otac Predrag Šćepanović je saopštio da se očekuje dolazak oko 80 autobusa sa juga i severa države.

foto: Kurir

9.00 - Uoči sabora više osoba koje pripadaju "srpskom korpusu" privođeni su na informativne razgovore u stanicama policije. Jedan od njih je i Ratko Drašković, bokser ski šampion iz Nikšića.

-"Gde sam bio ja se nisam krio. Biću sa svojim narodom u odbranu vere i svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kaže za "Novosti" Drašković.

"Iako zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se ovih dana pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji, ne treba da se smućujemo. Sve se dešava po riječi Gospodnjoj: ”Ako mene goniše i Vas će goniti… Ali sve će vam ovo činiti zbog imena mojega, jer ne poznaju Onoga koji me posla.” Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka", kaže se u saopšenju Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Sabor počinje u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja sa sveštenstvom i narodom služiti više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

1 / 3 Foto: Kurir

Nakon Svete liturgije u 11 časova sa platoa Sabornog hrama, kako je saopšteno, biće upućena zajednička poruka svim vernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu naše vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

foto: Kurir

Predloženim Zakonom o slobodi vere u državno vlasništvo prelaze sve crkve i manastiri koji su podignuti do 1918. godine. Tenzije i zebnju podigla je i izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će "obnoviti Crnogorsku autokefalnu crkvu".

Kurir.rs

Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track